Αστρονομία: Σπάνια ευθυγράμμιση Δία – Κρόνου

Σπάνια ευθυγράμμιση Δία - Κρόνου
Σπάνια ευθυγράμμιση Δία – Κρόνου

Λίγο μετά τη δύση του Ηλίου στις 21 Δεκέμβρη -ανήμερα του χειμερινού ηλιοστασίου- ο Δίας και ο Κρόνος θα εμφανίζονται πιο κοντά στον ουρανό μας από την εποχή του Μεσαίωνα.

«Οι ευθυγραμμίσεις μεταξύ αυτών των δύο πλανητών είναι μάλλον σπάνιες, συμβαίνουν μία φορά κάθε 20 περίπου χρόνια, αλλά αυτή η σύζευξη είναι εξαιρετικά σπάνια λόγω του πόσο κοντά θα εμφανιστούν οι πλανήτες ο ένας στον άλλο», δήλωσε ο αστρονόμος του Πανεπιστημίου Ράις, Πάτρικ Χάρτιγκαν, σε ανακοίνωση. «Θα έπρεπε να πάμε πολύ πίσω, λίγο πριν την αυγή της 4ης Μαρτίου 1226 για να δούμε μια πιο κοντινή ευθυγράμμιση των 2 σωμάτων στον νυχτερινό ουρανό».

Από το καλοκαίρι, ο Δίας και ο Κρόνος πλησιάζουν ο ένας τον άλλο. Μεταξύ 16 Δεκέμβρη και 25 Δεκέμβρη, οι δύο πλανήτες θα είναι χωρισμένοι στο νυχτερινό ουρανό με διάμετρο μικρότερη από μια πανσέληνο.

«Το απόγευμα της πλησιέστερης προσέγγισης στις 21 Δεκεμβρίου θα μοιάζουν με έναν διπλό πλανήτη, που θα διαχωρίζεται μόνο με το 1/5 της διαμέτρου της πανσελήνου». «Για τους περισσότερους θεατές με τηλεσκόπιο, οι 2 πλανήτες και αρκετά από τα μεγαλύτερα φεγγάρια τους θα είναι ορατά στο ίδιο οπτικό πεδίο εκείνο το απόγευμα» δήλωσε ο Χάρτιγκαν.

Αν και οι συνθήκες για την παρατήρηση του φαινομένου θα είναι ευνοϊκότερες στον ισημερινό, το φαινόμενο θα είναι ορατό στο οπουδήποτε στη Γη, και το «δίδυμο» θα εμφανίζεται χαμηλά στον δυτικό ουρανό για περίπου μια ώρα πριν από κάθε ηλιοβασίλεμα. Όσο πιο βόρεια βρίσκεται ο θεατής, τόσο λιγότερο χρόνο θα έχει να τους δει πριν χαθούν στον ορίζοντα. Οι πλανήτες θα είναι αρκετά φωτεινοί για να ειδωθούν στο λυκόφως.

Όπως εξήγησε ο Χάρτιγκαν, «όσο πιο βόρεια είναι ένας θεατής, τόσο λιγότερο χρόνο θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά στη σύζευξη πριν βυθιστούν οι πλανήτες κάτω από τον ορίζοντα».

Όσοι επιθυμούν να τους δουν τόσο κοντά και ψηλότερα στον νυχτερινό ουρανό, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 15 Μάρτη του 2080. Μετά από αυτό, το ζεύγος δεν θα ξανακάνει τέτοια επανεμφάνιση νωρίτερα από το 2400.

(Πηγή: https://scitechdaily.com/)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...