Αστυνομία: Γυναίκες αστυνομικοί καταγγέλλουν συναδέλφους τους για παρενόχληση

Γυναίκες Αστυνομικοί - ΟΔΟΣ - Νέα Σμύρνη
Πηγή: Eurokinissi

Παρενόχληση, βία και εκφοβισμό καταγγέλλουν γυναίκες αστυνομικοί ότι γίνονται μέσα στην Αστυνομία, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο αναγκάστηκε να εκδώσει το αρχηγείο της αστυνομίας μετά από σειρά άκρως σοβαρών καταγγελιών.

Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», την Τρίτη 1η Αυγούστου εκδόθηκε από το αρχηγείο προειδοποιητική αναφορά που απευθύνεται ακόμα και σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς, τους οποίους καλεί «να μαζευτούν», επισημαίνοντας ότι «περιστατικά ηθικής παρενόχλησης, βίας ή εκφοβισμού εντός της αστυνομίας δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά». 

Το αρχηγείο αναγκάστηκε να προχωρήσει στην έκδοση του εμπιστευτικού προειδοποιητικού εγγράφου, καθώς είχαν προηγηθεί τουλάχιστον τέσσερα ή πέντε περιστατικά, στα οποία έχουν καταγγελθεί αξιωματικοί για κακοποιητική συμπεριφορά, εκτός από τις καταγγελίες που αναφέρονται σε περιστατικά βίαιων επεισοδίων σε αστυνομικές υπηρεσίες, εκτός Κατεχάκη.

«Διατύπωναν σεξουαλικά υπονοούμενα σε βάρος τους, επιχειρούσαν να τις απομονώσουν σε χώρους των γραφείων. Επίσης, καταγγέλλεται πως όταν οι γυναίκες θύματα δεν ενέδιδαν οι εν λόγω αξιωματικοί άλλαζαν συμπεριφορά, μιλούσαν με προσβλητικό λόγο σε βάρος τους, τις συκοφαντούσαν σε άλλους ένστολους, αποδίδοντάς τους ανήθικη συμπεριφορά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Μάλιστα, ένας εκ των καταγγελλόμενων αξιωματικών αποκαλείται στα γραφεία της Κατεχάκη με το προσωνύμιο «Δράκος» λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς του απέναντι στις συναδέλφους του, ενώ γίνεται λόγος για προσπάθεια συγκάλυψης των αναφορών και αφόρητες πιέσεις, γεγονός που είχε οδηγήσει γυναίκες αστυνομικούς στη σκέψη ακόμα και να αποχωρήσουν από το σώμα. Επίσης, καταγγέλλεται πως όταν οι γυναίκες θύματα δεν ενέδιδαν οι εν λόγω αξιωματικοί άλλαζαν συμπεριφορά, μιλούσαν με προσβλητικό τρόπο εις βάρος τους, τις συκοφαντούσαν σε άλλους ένστολους, αποδίδοντάς τους «ανήθικη συμπεριφορά» κ.λπ.

Από το υπουργείο επιχείρησαν να διαψεύσουν τα αναγραφόμενα, υποστηρίζοντας πως οι καταγγελίες που αναφέρονται στο δημοσίευμα, «δεν έχουν καταγγελθεί και καταγραφεί υπηρεσιακά». Υποστήριζαν επίσης πως το συγκεκριμένο έγγραφο αποτελεί συνέχεια σχετικών εγγράφων του υπουργείου για τον τρόπο που πρέπει η η ΕΛ.ΑΣ. να διαχειρίζεται περιστατικά και καταγγελίες για φαινόμενα ηθικής παρενόχλησης και βίας εντός του προσωπικού της.

Δείτε ακόμα...