Ατομική ευθύνη έχουν κι οι φαντάροι να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας απ’ τον ιό

Φυλλάδιο του ΕΣ για τον Covid-19

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μία ακόμη ορκωμοσία νεοσυλλέκτων στον στρατό ξηράς. Αυτή ήταν η 4η ορκωμοσία σε συνθήκες πανδημίας λόγω Covid-19.

Το Υπουργείο ξεκίνησε μία ολόκληρη καμπάνια “ενημέρωσης” για να πείσει ότι στον ελληνικό στρατό παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ενάντια στην εξάπλωση του ιού.

Η αλήθεια είναι ότι όλη η προηγούμενη “παράδοση” του στρατού, την οποία γνωρίζουν από πρώτο χέρι όσοι έχουν περάσει απ’ τις τάξεις του, δεν είναι με το μέρος του Υπουργείου. Όταν για χρόνια ολόκληρα ο στρατός δεν έχει μπορέσει να αντιμετωπίσει τους… κοριούς – που παρεμπιπτόντως είναι ένας καθόλα “ορατός εχθρός” των στρατευμένων- πως θα μπορέσει τώρα να αντιμετωπίσει έναν “αόρατο εχθρό”.

Βέβαια, όσο χιούμορ και να επιστρατεύσει κανείς, δεν μπορεί να μαλακώσει την σκληρή πραγματικότητα που ξεπερνάει κατά πολύ την λέξη “επικίνδυνο”.

Οι νεοσύλλεκτοι φαντάροι αυτή την χρονιά εκτός ΟΛΩΝ των υπολοίπων αγχών για τη θητεία τους είχαν και έχουν να αντιμετωπίσουν κι αυτό του νέου κορονοϊού. Κι όχι άδικα. Απ’ τον Μάρτη έως και σήμερα οι νεολαία έχει δει, ή μάλλον δεν έχει όλα τα μέτρα της κυβέρνησης για την εξάπλωση του ιού. Τελευταίο “μέτρο” να κλείνουν τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα στις 00:00. Εξάλλου, είναι γνωστό το σύνδρομο της σταχτοπούτας που κουβαλάει ο Covid-19.

Όλους αυτούς τους μήνες η νεολαία έχει εμπεδώσει την ατομική ευθύνη αλλά δεν έχει δει ούτε με τα κιάλια την κυβερνητική. Μετά το άνοιγμα του τουρισμού ήρθε η εκτίναξη της κατάστασης τον μήνα Σεπτέμβριο ως καθόλα φυσικό αποτέλεσμα. Και σα να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση ανακάλυψε κάπου στις αρχές Σεπτέμβρη τον συνωστισμό στα ΜΜΜ για να αποφασίσει την αύξηση των δρομολογίων από…Οκτώβρη. Εννοείται ότι δεν είδε ποτέ τον συνωστισμό στα αεροπλάνα που καταφθάνουν απ’ το εξωτερικό.

Και σαφώς, ότι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς…μένει στους χώρους δουλειάς. Κανένα ουσιαστικό μέτρο, κανένας έλεγχος στην εργοδοσία που δεν δίνει δεκάρα για την υγεία των εργαζομένων.

Τα πράγματα κινούνται στους ίδιους ρυθμούς και στα στρατόπεδα. Οι καταγγελίες των φαντάρων έχουν φτάσει στο alt.gr από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στρατιώτες του Υγειονομικού έχουν επικοινωνήσει επανειλημμένα με το alt.gr και δυστυχώς η κατάσταση στις μονάδες ακολουθεί αυτή της υπόλοιπης κοινωνίας. Οι προσπάθειες από ορισμένες διοικήσεις και στελέχη δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα μέτρα χάνουν κάθε νόημα εκ των πραγμάτων.

Η νέα σειρά που μόλις ορκίστηκε παρουσιάστηκε ενημερωμένη για τα μέτρα που παίρνει ο στρατός, αλλά ενημερώθηκε και για την…ατομική ευθύνη. Παρακάτω φαίνεται το φυλλάδιο που μοιράζει ο στρατός στους νεοσύλλεκτους. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το μόνο μέτρο που είδαν οι φαντάροι να τηρείται είναι η θερμομέτρηση κατά την είσοδό τους στο στρατόπεδο. Για όλα τα υπόλοιπα:

  • Αντισηπτικό κατά τόπους και μόνο έπειτα από τις αντιδράσεις φαντάρων και προσωπικού
  • Αραίωση του προσωπικού και αποφυγή συνωστισμού επίσης κατά τόπους, μιας και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι φαντάροι κοιμούνται σ΄έναν μικρό θάλαμο. ( Κάποια περίεργα μαθηματικά θα έγιναν κι εδώ…)
  • Η απολύμανση θαλάμων όπου έγινε, πραγματοποιήθηκε από φαντάρους κι όχι από εξειδικευμένα συνεργεία.
  • Η πληρότητα του 50% στις μετακινήσεις υλοποιήθηκε κι αυτή α λα καρτ. Ωστόσο, όταν κοιμάσαι με πληρότητα 100% στους θαλάμους, δεν έχει και τόσο νόημα να ταξιδεύεις για μερικά λεπτά στο 50% !

Μάλιστα, το Υπουργείο διαφήμισε αρκετά τα τεστ στους νεοσύλλεκτους της Ε΄σειράς του Σεπτέμβρη. Ωστόσο, τα τεστ πραγματοποιήθηκαν με τέτοιο τρόπο που ακυρώθηκαν από μόνα τους. Σύμφωνα με τους ίδιους τους φαντάρους, τα τεστ έγιναν σε ομάδες νεοσυλλέκτων και τις τρεις εβδομάδες που έμειναν στο κέντρο.

Η κυβέρνηση να σταματήσει να στοχεύει τους φαντάρους και τη νεολαία. Να πάρει ΤΩΡΑ ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας των στρατευμένων.

Οι στρατιώτες δεν είναι αναλώσιμοι. Υψώνουν τη φωνή τους και διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας στα στρατόπεδα:

– Δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ για όλους τους φαντάρους και τα στελέχη, με έμφαση σε όσους επιστρέφουν από άδειες και στους νεοσύλλεκτους.

– Μείωση του συγχρωτισμού στους θαλάμους και αξιοποίηση κάθε κατάλληλου χώρου για το θαλαμισμό των φαντάρων.

– Σε κάθε στρατιώτη και στέλεχος να χορηγείται ο απαιτούμενος αριθμός μασκών και γαντιών μιας χρήσης και αντισηπτικό.

– Να γίνονται μόνιμα και σταθερά απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων από επαγγελματικά συνεργεία. Στα εστιατόρια να εξασφαλιστεί η καθημερινή απολύμανση και η αξιοποίηση ειδών μιας χρήσης. Ειδικότερα, οι χώροι των Μονάδων συνολικά, στεγασμένοι ή μη γραφεία, θάλαμοι, τουαλέτες, εστιατόρια, μαγειρεία, αποθήκες, χώροι ψυχαγωγίας, χώροι άθλησης, σκοπιές, κλπ, να απολυμαίνονται πολλές φορές κάθε ημέρα ανάλογα και με τη χρήση τους, από κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό, με ειδικά και αποτελεσματικά υλικά ή από ιδιωτικά καταλλήλως πιστοποιημένα συνεργεία απολύμανσης.

– Στις εισόδους – εξόδους των Μονάδων, να υπάρχει λειτουργικός εξοπλισμός, θερμομέτρησης, ατομικής απολύμανσης (απολυμαντικά υγρά) και ασφαλείας (μάσκες – γάντια μιας χρήσης) τόσο για τους εισερχόμενους όσο και τους εξερχόμενους.

– Ειδική φροντίδα απαιτείται για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων και των υποβρυχίων, προ απόπλου και για όσα είναι εν πλω. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα εν πλω μικρά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, σχετικά με την ιατρική φροντίδα και την υποστήριξη του προσωπικού τους.

Ο.Π

Δείτε ακόμα...