«Ατομική ευθύνη» και κανένα κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης ενός ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού

Μέτρα στην πεπατημένη της «ατομικής ευθύνης», κανένα σχέδιο αντιμετώπισης ενός ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού και καμία πρόνοια για τους κατοίκους που θέλουν ν’ απομακρυνθούν από τη Σαντορίνη, ανακοινώθηκαν εκ νέου, μετά την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ). που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασ. Κικίλια

Όπως αποφασίστηκε, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία έως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από τα μέλη των Επιτροπών διαπιστώθηκε ότι «η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες», ότι «η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου» με μέγεθος άνω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4,9) και ότι η τρέχουσα σεισμική «οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα» και «δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα». 

Εκτός από το κλείσιμο των σχολείων και την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί  καθυσυχαστική, τα υπόλοιπα μέτρα είναι συστάσεις στους κατοίκους να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων, την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών

Στην λογική της «ατομικής ευθύνης» είναι και οι συστάσεις που διατυπώνονται να απομακρύνουν τα επικίνδυνα στοιχεία (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κ.λπ.), να αδειάσουν τις πισίνες και «να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο» κ.α.

Κι ενώ η κυβέρνηση κάνει συστάσεις και προτείνει μέτρα ατομικής ευθύνης, η ίδια δεν έχει δώσει καμία απάντηση για το αν έχει σχέδιο αντιμετώπισης ενός μεγάλου σεισμού.

Αναπάντητα παραμένουν κρίσιμα ερωτήματα, όπως από πού θα διαφύγουν οι κάτοικοι, πόσοι και από ποιες διαδρομές, με τί μέσα. Με ποια εκπαίδευση, ποιες ασκήσεις και πότε έγιναν. Πού, πώς και πότε οι μαθητές, οι ασθενείς, τα ΑμεΑ, οι τουρίστες, που έχουν πλήρη άγνοια των τοπικών συνθηκών. Ενώ κουβέντα δεν λέγεται για το αν έχουν γίνει αντισεισμικοί έλεγχοι σε δημόσια κτίρια αλλά και κατοικίες, όταν η σεισμική δραστηριότητα έχει εκδηλωθεί από τον Σεπτέμβριο. Σε ποια καταφύγια θα μείνει ο κόσμος αν χρειαστεί και πόσοι;  Έχουν εξασφαλιστεί οι βασικές προϋποθέσεις επιβίωσης; Έχουν διασφαλιστεί τα αναγκαία φάρμακα, νερό, τροφή και οι υποδομές υποδοχής; 

Επίσης η κυβέρνηση έχει αφήσει τους κατοίκους χωρίς καμία μέριμνα για τη μετακίνησή τους. Από χθες πολλοί κάτοικοι από τη Σαντορίνη και άλλα νησιά, αποχωρούν μαζικά με αεροπλάνα και πλοία της γραμμής. Τεράστιες ουρές έχουν σχηματιστεί στο λιμάνι του Αθηνιού, στη Σαντορίνη, καθώς εκατοντάδες κάτοικοι αλλά και άνθρωποι που είχαν επισκεφτεί το νησί, ετοιμάζονται να το εγκαταλείψουν με πλοία.

Αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, τα εισιτήρια να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένα αεροπορικό εισιτήριο χωρίς επιστροφή από Σαντορίνη για Αθήνα, έφθασε να κοστίζει ακόμα και 200 ευρώ, όταν η τιμή του μέχρι πρότινος ήταν 60 – 70 ευρώ!

Δείτε ακόμα...