Αττική – Κρήτη: Τηλεργασία στο Δημόσιο αύριο Πέμπτη – Τηλεκπαίδευση στα σχολεία Πέμπτη και Παρασκευή

τηλεργασια - υπολογιστής - εργαζόμενος - γραφείο

Μέσω τηλεργασίας επιστρέφει αύριο, Πέμπτη 27 Γενάρη, ο δημόσιος Τομέας, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ γίνεται σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα για τις Πεεριφέρειες Αττικής και Κρήτης. Επίσης απαγορεύονται οι υπηρεσίες delivery και courier. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου για την Περιφέρεια Αττικής και την Κρήτη ισχύουν τα ακόλουθα:

1. Αύριο Πέμπτη 27 και μεθαύριο Παρασκευή 28 Ιανουαρίου ύστερα από συνεννόηση με τις Περιφέρειες τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης, αλλά με τηλεκπαίδευση.

2. Αύριο Πέμπτη 27 και μεθαύριο Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, θα παραμείνουν κλειστοί οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης – ημερήσιας Φροντίδας.

3. Για αύριο Πέμπτη 27 Ιανουαρίου υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα όπου είναι δυνατόν, ενώ στο Δημόσιο θα υπάρξει τηλεργασία ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών και τυχόν προβλήματα πρόσβασης.

4. Αύριο Πέμπτη 27 και μεθαύριο 28 Ιανουαρίου, δεν θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια.

5. Για αύριο Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, τα καταστήματα δύναται να λειτουργήσουν από 10.00 έως 18.00.

6. Για αύριο Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, δεν επιτρέπονται οι υπηρεσίες διανομής (delivery) και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες (courier).

7. Αύριο Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένοι παιδικοί εμβολιασμοί στο mega εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας και στο Παίδων Πεντέλης. Οι υπόλοιποι εμβολιασμοί παιδιών, καθώς και οι εμβολιασμοί ενηλίκων θα γίνουν κανονικά. Για όσους δεν προσέλθουν σε προγραμματισμένο ραντεβού, θα σταλεί σε κάθε περίπτωση sms για νέο ραντεβού.

Ποιους αφορά η τηλεργασία στο Δημόσιο

Σε ότι αφορά στο Δημόσιο, η απόφαση για τηλεργασία δεν αφορά εργαζομένους σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως «συνιστάται εντόνως η πρόταξη της τηλεργασίας ως μέσο για την άσκηση των καθηκόντων των υπαλλήλων, προκειμένου να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι μετακινήσεις» ενώ «όσοι υπάλληλοι δεν δύνανται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως, συνιστάται εντόνως να μετακινηθούν προς τον τόπο εργασίας τους με όρους ασφάλειας, ήτοι ακόμα και σε ώρα προσέλευσης αργότερα από την καθορισμένη».

Αν οι υπάλληλοι δεν μπορούν ούτε να εργαστούν μέσω τηλεργασίας ούτε να προσέλθουν στην έδρα της Υπηρεσίας τους εξαιτίας αντικειμενικών αδυναμιών από «τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες», τότε «η απουσία των εν λόγω υπαλλήλων θα είναι δικαιολογημένη για λόγους ανωτέρας βίας».

«Τα ως άνω δεν αφορούν εργαζομένους σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δείτε ακόμα...