Αττική Οδός: «Σας ξεπετάμε με μια αποζημίωση»

Κακοκαιρία "Ελπίς": Εγκλωβισμένα οχήματα στην Αττική Οδό
Φώτο Αρχείου / Κακοκαιρία “Ελπίς”: Εγκλωβισμένα οχήματα στην Αττική Οδό / Πηγή: Eurokinissi

«Σας ξεπετάμε με μια αποζημίωση»… Αυτή, όπως φαίνεται, είναι η ουσία του περιβόητου διχίλιαρου για τους εγκλωβισμένους οδηγούς στην Αττική Οδό, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου χιονιά, αν κρίνει κανείς από την υπεύθυνη δήλωση που καλούνται να υπογράψουν όσοι αιτούνται αποζημίωσης. Θυμίζουμε ότι τότε, στον ιδιωτικό και «πιο σύγχρονο αυτοκινητόδρομο», είχαν ξεμείνει σε πολικές θερμοκρασίες εκατοντάδες αυτοκίνητα για πάνω από 24 ώρες.

Η εταιρεία, με συνεργό την Περιφέρεια και την κυβέρνηση, δεν είχε μεριμνήσει να μείνει ο δρόμος ανοιχτός, ενώ δεν μπήκε καν στον κόπο να μοιράσει έστω ένα μπουκάλι νερό στους εγκλωβισμένους. Για να διασκεδάσει στη συνέχεια τις δικαιολογημένες αντιδράσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποζημίωση των 2.000 ευρώ για κάθε όχημα, προκαλώντας πολλά ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που μπορεί να κρύβονταν από πίσω.

Όπως αποκαλύπτεται λοιπόν σήμερα, όσοι διεκδικούν το διχίλιαρο, καλούνται να υπογράψουν ότι το ποσό αυτό συνιστά «εύλογη χρηματική ικανοποίηση», κάτι που μπορεί να μεταφραστεί ως παραίτηση από κάθε άλλη αξίωση απέναντι στην εταιρεία.

Αυτή είναι όμως και η ουσία των αποζημιώσεων σε φυσικές και άλλες καταστροφές, πάντα με τη λογική του «κόστους – οφέλους». Αντί για μέτρα ουσιαστικής προστασίας του λαού, το κράτος ιδιωτικοποιεί τους δρόμους και απλώνει πέπλο προστασίας στα κέρδη των εταιρειών που τους διαχειρίζονται, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ξεμπερδεύουν με μια ψευτοαποζημίωση και να απαλλάσσονται από το «κόστος» μέτρων για την ασφάλεια, ακόμα και τη ζωή των οδηγών.

Δείτε ακόμα...