Αβάνα: Νέα προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Κούβας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους

Μαθητές στην Κούβα
Φώτο Αρχείου / Μαθητές στην Κούβα / Πηγή: UNSPLASH – Ricardo IV Tamayo

Σε ενημέρωση των διπλωμάτων προχτές στην Αβάνα, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, κατήγγειλε τη νέα προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Κούβας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, με νέες δήθεν «διαδηλώσεις» που διοργανώνονται στις 15 Νοέμβρη στο νησί, από την έδρα της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι και τους μισθοφόρους τους στο εσωτερικό της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλη, χάρη στην άμεση κινητοποίηση και τις λαϊκές διαδηλώσεις υπεράσπισης της Κουβανικής Επανάστασης σε όλο το νησί, είχε δοθεί απάντηση σε αντίστοιχο προβοκατόρικο ιμπεριαλιστικό σχέδιο ενάντια στην Κούβα και τον λαό της, που εκδηλώθηκε με δήθεν «αυθόρμητες διαμαρτυρίες» με αντικομμουνιστικά και αντεπαναστατικά συνθήματα, βανδαλισμούς κ.ά., ενορχηστρωμένες από τις ΗΠΑ, σε συνεργασία με την αντικουβανική μαφία που δρα στο έδαφός τους, καθώς και δυνάμεις μέσα στην Κούβα που στηρίζουν ανοιχτά τα σχέδιά τους.

Η τωρινή νέα απόπειρα να στηθεί ένα προβοκατόρικο σκηνικό με πρόσχημα την «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Μπ. Ρ. Παρίγια, «γίνεται σε μια περίοδο που η Κούβα ετοιμάζεται να ξανανοίξει μια σειρά από τομείς της οικονομίας της που είχαν περιοριστεί για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού, όπως η επαναλειτουργία των σχολείων με διά ζώσης μαθήματα, η επαναλειτουργία κάποιων αεροπορικών πτήσεων και του διεθνούς τουρισμού, ενώ επίσης ετοιμάζονται εκδηλώσεις τιμής προς τους υγειονομικούς και όλους τους επιστήμονες που έδωσαν με επιτυχία τη μάχη κατά της πανδημίας».

Ο Κουβανός ΥΠΕΞ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο η διαρκής επίθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, με επιστράτευση εξωτερικών και εσωτερικών μισθοφόρων, που χρηματοδοτούνται και μερικές φορές μεταφέρονται και με τα υπηρεσιακά οχήματα της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Αβάνα, οι συνεχείς προσπάθειες που κλιμακώθηκαν το τελευταίο 8μηνο, να δημιουργήσουν συνθήκες εσωτερικής αποσταθεροποίησης, να διαταράξουν την ηρεμία και την ασφάλεια των πολιτών και τη χαρά του λαού μας».

Αναδεικνύοντας πλευρές αυτού του προβοκατόρικου σχεδίου, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία παραγόντων του αμερικανικού Κογκρέσου και λεγόμενων «ακτιβιστών», που έχουν εξαπολύσει μια συστηματική επικοινωνιακή επίθεση, αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ιδιωτικές ομάδες που έχουν δημιουργηθεί στην πλατφόρμα του Facebook, όχι μόνο ασκούν παράνομες δραστηριότητες από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου, του εθνικού δικαίου στις ίδιες τις ΗΠΑ και σε άλλα έθνη, από όπου λειτουργούν κατά παράβαση των νόμων της Κούβας, ακόμη και κατά παράβαση των λεγόμενων “όρων της κοινότητας”, τους ίδιους τους κανόνες της πλατφόρμας Facebook, αλλάζοντας αλγόριθμους, αλλάζοντας τον μηχανισμό γεωγραφικής τοποθεσίας, με προσομοίωση δήθεν μαζικής παρουσίας στην Κούβα ανθρώπων και λογαριασμών που γνωρίζουμε ότι κατοικούν εκτός της χώρας μας, κυρίως στη Φλόριντα και στις ΗΠΑ». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Facebook μπορεί να «μηνυθεί από την Κούβα για αυτή του τη δραστηριότητα».

Και κατέληξε: «Παρουσιάζουν φερόμενους “διαδηλωτές” ως ειρηνιστές, όταν είναι γνωστό ότι είναι ξένοι πράκτορες, που ενθαρρύνουν βίαιες πράξεις βανδαλισμού και που αναπόφευκτα θα δημιουργούσαν καταστάσεις που θα άλλαζαν την εσωτερική ειρήνη».

Αναφέρθηκε επίσης στη σκλήρυνση του πολύμορφου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, με τις 243 νέες κυρώσεις την περίοδο της κυβέρνησης Τραμπ που διατήρησε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Τόνισε ότι πάνω από 60 από αυτές προστέθηκαν στα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας, ενώ υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση της Κούβας μαζί με τον λαό της, αυτή η μεγάλη πλειοψηφία που υπάρχει στη χώρα, δεν θα επιτρέψουν καμία εκδήλωση ενάντια στο Σύνταγμα, ή την αξιοποίησή του όπως αναφέρουν διάφορες σχολές που αποσκοπούν στην αλλαγή καθεστώτος στη χώρα μας».

Καταλήγοντας ο Μπρούνο Ροντρίγκες ζήτησε την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας, των εθνών της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, των φίλων της Κούβας σε όλο τον κόσμο.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...