Αξιωματούχοι του Μπαγκλαντές εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα σε λογισμικό παρακολούθησης, γράφει ισραηλινή εφημερίδα

Στελέχη κρατικών υπηρεσιών του Μπαγκλαντές εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα στη χρήση ισραηλινού λογισμικού παρακολούθησης Pretador, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «επίσημα έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικών του Μπαγκλαντές αποκαλύπτουν ότι ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Παρακολούθησης Τηλεπικοινωνιών (NTMC) και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι μετέβησαν στην Ελλάδα το 2021 και το 2022 προκειμένου να εκπαιδευτούν στο κατασκοπευτικό σύστημα που είχαν αγοράσει». Σύμφωνα με την εφημερίδα πωλήθηκε στο Μπαγκλαντές ισραηλινό λογισμικό παρακολούθησης από τον Όμιλο Intellexa του Ταλ Ντίλιαν, μέσω Κύπρου. Πρόκειται για το λογισμικό παρακολούθησης Pretador.

Επιπλέον το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως «ο προηγμένος εξοπλισμός παρακολούθησης που χρησιμοποιείται για την υποκλοπή της δεδομένων από τα κινητά τηλέφωνα, πωλήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τηλεπικοινωνιών ή NTMC, έναν βραχίονα του υπουργείου Εσωτερικών του Μπαγκλαντές που είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και για τη διαδικτυακή λογοκρισία και την υποκλοπή των πολιτών».

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «το Μπαγκλαντές είναι η τρίτη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο και δεν αναγνωρίζεται από το Ισραήλ. Οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και μέχρι το 2021, όλα τα διαβατήρια του Μπαγκλαντές έγραφαν “αυτό το διαβατήριο ισχύει για όλες τις χώρες του κόσμου εκτός από το Ισραήλ”».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...