Αύριο η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης που θα προχωρήσει «πιο γρήγορα» την αντιλαϊκή πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Πηγή: Eurokinissi

Με την παράδοση των επισήμων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ορκωμοσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει αύριο Δευτέρα, 26 Ιουνίου, η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου.

Βασικοί σταθμοί της, η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνηση (αργότερα αύριο Δευτέρα) και η ορκωμοσία των “300” (την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου), και τελικός σταθμός, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

Στις 9 αύριο το πρωί, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού θα μεταβεί στο Μέγαρο της Βουλής όπου θα επιδώσει τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα. Αυτός, με τη σειρά του, θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να ενημερώσει σχετικώς, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να τον διορίσει πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος. Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός θα ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο, και μερικές ώρες μετά, αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Εξάλλου στις δηλώσεις του μετά τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνησή του έχει «ασφαλή πλειοψηφία» και πως «θα προχωρήσουν με ταχύτητα οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις», εννοώντας την ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων για μεγαλύτερη κερδοφορία. Όπως είπε, στόχος είναι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, δηλαδή θα ασκήσει πολιτική πριμοδότησης των επενδυτικών σχεδίων του κεφαλαίου μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης που για κάθε εκταμίευση σημαίνει προαπαιτούμενα σε βάρος του λαού. 

Επίσης ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για «ισχυρή Ελλάδα» που θα είναι «στην πρώτη γραμμή της ΕΕ», υπονοώντας τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία και στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...