Αύριο ξεκινούν οι επίσημες επαφές Πούτιν στο Πεκίνο

Με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού στρατοπέδου με την Κίνα και τη Ρωσία, καθώς και την πολύμορφη ενίσχυση των σχέσεων Πεκίνου και Μόσχας, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επισκέπτεται αύριο και μεθαύριο την κινεζική πρωτεύουσα για επίσημες επαφές.

Κατά την επίσκεψή του ο Ρώσος Πρόεδρος θα συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, για την Ουκρανία και τη συνεργασία Μόσχας και Πεκίνου στους τομείς της Ενέργειας και του εμπορίου, δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γ. Ουσακόφ.

Ο Πούτιν θα συνοδεύεται μεταξύ άλλων από τον νέο υπουργό Αμυνας, Αντρέι Μπελαούσοφ, τον ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας (και μέχρι πρότινος υπουργό Αμυνας) Σ. Σόιγκου, τον υπουργό Οικονομικών, Α. Σιλουάνοφ, και την διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιούλινα.

Στη ρωσική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Sberbank, Γκέρμαν Γκρεφ, ο επιχειρηματίας Ολεγκ Ντεριπάσκα, ο επικεφαλής της τράπεζας VTB, Αντρέι Κόστιν, ο επικεφαλής της «Rosneft», Ιγκορ Σέτσιν, και ο διευθύνων σύμβουλος της «Novatek», Λεονίντ Μίχελσον.

Μιλώντας σε συνεδρίαση της ρωσικής Ανω Βουλής ο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι «το δίδυμο Μόσχας και Πεκίνου παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο εξισορρόπησης στις παγκόσμιες υποθέσεις» και χαρακτηρίζοντας την Κίνα «ηγέτη της παγκόσμιας ανάπτυξης» είπε ότι αυτό «δεν αρέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, μαζί με τους δορυφόρους τους, έχουν “πείσει” την υπόλοιπη Δύση δογματικά ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν σε κανέναν να είναι ισχυρότερος και με μεγαλύτερη επιρροή από την Ουάσιγκτον».

Πρόσθεσε δε ότι «εμείς ενδιαφερόμαστε να συνεχίσουμε να είμαστε οι ηγέτες όσον αφορά τις προσπάθειες για την εγκαθίδρυση μιας δικαιότερης, δημοκρατικής παγκόσμιας τάξης», για να καταλήξει υποστηρίζοντας ότι «η Ρωσία και η Κίνα δεν είναι οι μόνες που θέλουν να μεταρρυθμίσουν το διεθνές σύστημα, να προωθήσουν την εγκαθίδρυση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης που θα αντικατοπτρίζει το πραγματικό βάρος των κρατών και των ενώσεών τους».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...