Αυστραλία: Ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στις Κινεζικές διεκδικήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Νότια Κινεζική Θάλασσα

Η Αυστραλία έκανε παρέμβαση στον ΟΗΕ καταγγέλλοντας τις διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ως «παράνομες». Συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Αυστραλίας «απορρίπτει οποιεσδήποτε αξιώσεις της Κίνας που δεν συμβαδίζουν με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας». Αναφερόμενη στις διεκδικήσεις που το Πεκίνο έχει καταρτίσει για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα [ΝΚΘ] π.χ. το «δόγμα “Four Sha”» το 2017-2018, εμφανίζοντας ως κινεζική επικράτεια το μεγαλύτερο μέρος της), η Καμπέρα [πρωτεύουσα της Αυστραλίας] αναφέρει ότι «δεν δικαιούται η Κίνα να χαράσσει ευθείες γραμμές που συνδέουν τους πιο απομακρυσμένους θαλάσσιους σχηματισμούς ή “ομάδες νησίδων” στη Νότια Κινεζική Θάλασσα γύρω από το “Four Sha” ή το “ηπειρωτικό” ή το “απομακρυσμένο” αρχιπέλαγος».

Η παρέμβαση της Αυστραλίας στον ΟΗΕ είναι συνέχεια της ανακοίνωσης προ ολίγων ημερών του υπουργείου Άμυνας, η οποία τόνιζε ότι πολεμικά πλοία της χώρας που διέσχιζαν τη ΝΚΘ κατευθυνόμενα στη Χαβάη, για να συμμετάσχουν σε κοινή άσκηση με τις ΗΠΑ, «αντιμετώπισαν» δυνάμεις του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Άμυνας πρόσθεσε ότι τηρήθηκαν όλοι οι «κανόνες αλληλεπίδρασης με ξένα πλοία… όπως θα περιμέναμε (σ.σ. και εμείς να γίνει) ως απάντηση σε πλοία που επιχειρούν σε διεθνή ύδατα». Είπε πάντως ότι «έγιναν επαγγελματικές επικοινωνίες ρουτίνας» και «δεν υπήρξε αντιπαράθεση».

Από τη μεριά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Ουάνγκ Ουενμπίν επέκρινε την παρέμβαση της Καμπέρα στον ΟΗΕ, δηλώνοντας ότι «η Κίνα υπερασπίστηκε την εδαφική της κυριαρχία και τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε όλη της την ιστορία» και αυτό «δεν θα αλλάξει από τις αχαλίνωτες κατηγορίες ορισμένων χωρών». Είπε ακόμα ότι οι κατηγορίες της Αυστραλίας «είναι αντίθετες στην πραγματικότητα, το διεθνές δίκαιο και τους βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις».

Δείτε ακόμα...