Αυστραλία – Φιλιππίνες αναβάθμισαν τη σχέση τους σε «στρατηγική»

Η τελευταία Φρεγάτα που παρέλαβε το Πολεμικό ναυτικό των Φιλιππίνων στις 8 Νοέμβρη 2019 από τα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries
Φώτο Αρχείου / Η τελευταία Φρεγάτα που παρέλαβε το Πολεμικό ναυτικό των Φιλιππίνων στις 8 Νοέμβρη 2019 από τα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries / Πηγή: hyundai

Ετήσιες συναντήσεις των υπουργών Αμυνας αποφάσισαν να ξεκινήσουν Αυστραλία και Φιλιππίνες, συμφωνώντας να αναβαθμίσουν τη σχέση τους σε «στρατηγική», σε μία ακόμα επιβεβαίωση της έντονης κινητικότητας στον Ινδο-Ειρηνικό, η οποία περιλαμβάνει και κινήσεις για απευθείας συντονισμό συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή, με φόντο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό ΗΠΑ – Κίνας.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Αντ. Αλμπανέζι επισκέφτηκε τη Μανίλα – στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Αυστραλού πρωθυπουργού μετά από 20 ολόκληρα χρόνια – και μαζί με τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων, Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ, υπέγραψαν «Κοινή Διακήρυξη για τη Στρατηγική Σύμπραξη».

Ο Αλμπανέζι δήλωσε ότι «η Αυστραλία εργάζεται με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, για να διαμορφώσουμε μια περιφέρεια στην οποία προστατεύεται η κυριαρχία».

Πρόκειται βέβαια για μια… προσεκτική αλλά σαφή αναφορά στην Κίνα, που μάλιστα πρόσφατα, με νέο χάρτη της επικράτειάς της τον οποίο δημοσίευσε, προκάλεσε σειρά αντιδράσεων σε χώρες της περιοχής με τις οποίες διατηρεί και εδαφικές διαφορές.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «οριστική και δεσμευτική» μια απόφαση του 2016 που εκδόθηκε από διεθνές δικαστήριο – του οποίου όμως οι αποφάσεις έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα) – για διαμάχη ανάμεσα σε Πεκίνο και Μανίλα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, αναφέροντας ότι αυτή «είναι σημαντικό να διατηρηθεί στο μέλλον».

Από τη μεριά του ο Μάρκος χαρακτήρισε «τρομερά σημαντικούς» τους δεσμούς Αυστραλίας και Φιλιππίνων. Σημειωτέον, οι δύο χώρες τον Αύγουστο προχώρησαν και σε νέα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Δείτε ακόμα...