Αυστραλία: Μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ θα ήταν αμοιβαία επωφελής και θα άνοιγε τον δρόμο του Ινδο-Ειρηνικού στην Ευρώπη

Commonwealth Bank of Australia - Κεντρικό κτίριο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας
Φώτο Αρχείου / Commonwealth Bank of Australia – Κεντρικό κτίριο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας

Μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ θα ήταν αμοιβαία επωφελής και θα άνοιγε τον δρόμο του Ινδο-Ειρηνικού στην Ευρώπη, σημείωσε ο Υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας σε μια προσπάθεια να μαλακώσει τις αντιδράσεις μετά το “άδειασμα” των 40 δισ. με τα γαλλικά υποβρύχια.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27, οι οποίοι συνεδρίασαν στη Νέα Υόρκη –στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ–, «εξέφρασαν καθαρά την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία», την «καθαρή υποστήριξή τους» στο Παρίσι, με την Αυστραλία να…”τρέχει” για να προχωρήσουν οι μπίζνες.

Η νέα «ενισχυμένη εταιρική σχέση ασφάλειας» που ανακοίνωσαν ΗΠΑΒρετανίαΑυστραλία, με την επωνυμία AUKUS (ακρωνύμιο από τα αρχικά των τριών χωρών) και με επίκεντρο την αλληλοενίσχυση των στρατιωτικών «δυνατοτήτων» τους για την «ασφάλεια του Ινδο-Ειρηνικού», καθώς και οι έντονες αντιδράσεις από «στρατηγικούς ανταγωνιστές» αλλά και από «εταίρους», επιβεβαιώνουν την ολόπλευρη ένταση των ανταγωνισμών, αυξάνοντας τους κινδύνους για τους λαούς.

Δείτε ακόμα...