Αυστραλία: Νέο πακέτο στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία

Από συνάντηση του Αυστραλού Πρωθυπουργού, Άντ. Αλμπανέζ με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολ. Ζελένσκι
Από συνάντηση του Αυστραλού Πρωθυπουργού, Άντ. Αλμπανέζ με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολ. Ζελένσκι

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ετοιμάζεται να στείλει νέο πακέτο στρατιωτικού εξοπλισμού, αξίας 110 εκατομμυρίων αυστραλιανών δολαρίων (περίπου 67,5 εκατ. ευρώ) στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 70 τεθωρακισμένων οχημάτων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας της Ωκεανίας, ο Άντονι Αλμπανέζι.

Με το νέο πακέτο εξοπλισμού, η συνολική βοήθεια της Αυστραλίας φθάνει τα 790 εκατ. αυστραλιανά δολάρια, εκ των οποίων στρατιωτική βοήθεια ήταν τα 160 εκατ. (98 και πλέον εκατ. ευρώ) από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο κ. Αλμπανέζι διαβεβαίωσε πως η επιπρόσθετη βοήθεια θα «κάνει αληθινή διαφορά».

Τόνισε πως η αναγγελία της νέας βοήθειας δεν συνδέεται με την ανταρσία των μισθοφόρων της Βάγκνερ. «Εργαζόμασταν πάνω σε αυτή την πρόταση, που θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα, για κάποιο καιρό», εξήγησε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Η Αυστραλία συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν προσφέρει τη μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία πέραν των μελών του NATO, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, τεθωρακισμένων οχημάτων Bushmaster κ.ά. ειδών, ενώ έχει επίσης απαγορεύει τις εξαγωγές αλουμινίου και άλλων ειδών στη Ρωσία και έχει επιβάλει κυρώσεις σε περίπου 1.000 ρωσικά φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Στο πακέτο αυτό θα συμπεριληφθούν 28 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) τύπου Μ113, 14 οχήματα ειδικών επιχειρήσεων, 28 φορτηγά μεσαίου μεγέθους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...