Αυστρία: Αποκλείεται πληρωμή σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η Αυστρία δεν σκοπεύει να πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ σε συνέντευξή του στο Al Jazeera.

«Η θέση μας είναι σαφής. Είμαστε δεσμευμένοι στις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες με τη Ρωσία και δεν θα πληρώσουμε σε ρούβλια, δεν έχουμε τέτοια πρόθεση”, είπε ο Σάλενμπεργκ.

Στα τέλη Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε να μεταφερθούν σε ρούβλια οι πληρωμές για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες, λέγοντας ότι η Μόσχα θα αρνηθεί να δεχτεί πληρωμές για τέτοιες συμβάσεις σε απαξιωμένα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων δολαρίου και ευρώ. Ανέθεσε επίσης στην κυβέρνηση να δώσει στην Gazprom οδηγία για την τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων. Στις 31 Μαρτίου, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα σχετικά με τους κανόνες εμπορίου φυσικού αερίου με μη φιλικές χώρες, το οποίο ορίζει ένα νέο σύστημα πληρωμής συμβολαίων.

Η νέα διαδικασία πληρωμής για το αέριο του ρωσικού αγωγού σε ρούβλια από αγοραστές από μη φιλικές χώρες τέθηκε σε ισχύ την 1η Απριλίου. Αυτοί οι αγοραστές πρέπει να ανοίξουν ειδικούς λογαριασμούς σε ρούβλια και ξένο νόμισμα στην Gazprombank για να πληρώσουν για τις προμήθειες φυσικού αερίου. Η μετατροπή νομίσματος θα πραγματοποιηθεί σε ρωσικά ανταλλακτήρια. Σε περίπτωση ατελούς πληρωμής, το ρωσικό τελωνείο εξουσιοδοτείται να απαγορεύσει τις παραδόσεις. Η κυβερνητική επιτροπή για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων στη Ρωσία έχει το δικαίωμα να εκδίδει εξαιρέσεις από αυτούς τους κανόνες για μεμονωμένους αγοραστές.

Με τη σειρά του, ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ δήλωσε στις 27 Απριλίου ότι η Αυστρία μπορεί να πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ευρώ, παρά τις αλλαγές στη διαδικασία πληρωμής που εισήγαγε η Gazprom. Η αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV είπε, απαντώντας σε αίτημα του TASS για σχολιασμό, ότι είχε αναλύσει τις πληροφορίες από την Gazprom και επεξεργαζόταν σε μια λύση που θα ήταν σύμφωνη με τους όρους των κυρώσεων.

Πηγή: TASS

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...