Το ακροδεξιό με ναζιστικές καταβολές «Κόμμα της Ελευθερίας» (FPO) κέρδισε τις εθνικές εκλογές στην Αυστρία για πρώτη φορά από το 1945, αφήνοντας στη δεύτερη θέση με μεγάλες απώλειες το Λαϊκό Κόμμα (ΟVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ και στην τρίτη το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPΟ).
Συγκεκριμένα, το FPO έλαβε 28,8% (+12,6%), το OVP 26,3% (-11,2), το SPO 21,1% (-0,1) και ακολουθούν οι φιλελεύθεροι NEOS 9,2% (+1,1), ενώ μεγάλη πτώση είχαν και οι Πράσινοι που έπεσαν στο 8,3% (-5,6), το ρεφορμιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας (KPO) έλαβε 2,4% (+1,7) και το Κόμμα της Μπίρας 2% (+1,9). Η συμμετοχή ανήλθε σε 78%.
Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, OVP και Πράσινοι, είχαν τη μεγαλύτερη πτώση λόγω της λαϊκής δυσαρέσκειας για την ακρίβεια, την πτώση του βιοτικού επιπέδου κ.ά., ενώ τα θέματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική ατζέντα ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εισαγωγή ρωσικών υδρογονανθράκων για φθηνή Ενέργεια για τις αυστριακές επιχειρήσεις, η μετανάστευση, το κόστος ζωής, οι οικονομικές συνέπειες και η διαχείριση της πανδημίας Covid-19 κ.ά.
Ο ηγέτης του FPO έχει αποκαλέσει την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «γεράκι του πολέμου» και αντιτίθεται στις «δυτικές» κυρώσεις στη Ρωσία.
«Ως volkskanzler (καγκελάριος του λαού) ο Χέρμπερτ Κικλ θα κάνει τα πάντα για να σας δώσει πίσω την ελευθερία σας, την ασφάλειά σας, την ευημερία και την ειρήνη σας… Ας χτίσουμε το Φρούριο της Αυστρίας!», δήλωνε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος, με αναφορές στις ναζιστικές καταβολές του, καθώς ο όρος volkskanzler χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τον Αδόλφο Χίτλερ τη δεκαετία του 1930. Πρόκειται για ένα κόμμα που ιδρύθηκε από πρώην ναζί τη δεκαετία του 1950.
Παρ’ όλα αυτά αποτελεί …«χωρίς ταμπού» μέρος του πολιτικού συστήματος της Αυστρίας και έχει συμμετάσχει σε κυβερνήσεις, τόσο ομοσπονδιακές όσο και κρατιδιακές. Το 1999 υπό την ηγεσία του Γιοργκ Χάιντερ ήρθε δεύτερο στις εκλογές και στήριξε τους «Συντηρητικούς» του OVP σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Το κόμμα συμμετείχε ξανά σε κυβερνητικό συνασπισμό το 2018 του «συντηρητικού» Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον Χ. Κικλ υπουργό Εσωτερικών.
Τώρα το OVP αποκλείει τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κικλ, αν και δεν έχει αποκλείσει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μαζί του. SPO και Πράσινοι δήλωσαν ότι δεν θα σχηματίσουν κυβέρνηση με το FPΟ.
Ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ φον Μπέλεν, είπε επίσης ότι δεν θα ήθελε τον Κικλ να ηγείται της χώρας. Τα δύο κόμματα του άλλοτε «μεγάλου συνασπισμού» θα διαθέτουν τελικά 93 έδρες, σε σύνολο 183 και θεωρητικά μπορούν να κυβερνήσουν. Θα είναι όμως μια ασταθής πλειοψηφία μιας συμμαχίας με επίσης βεβαρημένο παρελθόν, που προκάλεσε τη λαϊκή δυσαρέσκεια και καταδίκη. Για ορισμένους αναλυτές η λύση μιας τριπλής συμμαχίας με το NEOS με τις 18 έδρες μοιάζει η καλύτερη από «λύση ανάγκης».