«Αυτονομία» στο ιμπεριαλιστικό μακελειό

Στρατιώτες των βρετανικών ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

Βρετανία και Γαλλία παίζουν με την «περόνη» της χειροβομβίδας που μπορεί να ανατινάξει ολόκληρη την Ευρώπη, επεκτείνοντας τον πόλεμο έξω από το έδαφος της Ουκρανίας.

Η Βρετανία καλεί το καθεστώς Ζελένσκι να χρησιμοποιεί τα σύγχρονα όπλα που του παρέχει για επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, την ώρα που Γάλλοι στρατιώτες εμφανίζονται ήδη στα μέτωπα του πολέμου, κάνοντας πράξη τις προτροπές Μακρόν πριν από μερικούς μήνες, να εμπλακούν άμεσα οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στα πεδία των μαχών.

Πέρα από τον ρόλο τους στη σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας, η στάση της Γαλλίας είναι αποκαλυπτική και για έναν ακόμα λόγο: Δείχνει πώς εννοεί η ΕΕ την «ανάγκη» για «στρατηγική αυτονομία» και για «ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου», αν θέλει να επιβιώσει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, όπως έγραφε τις προάλλες ο Μακρόν στο «Politico».

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ σημαίνει μεγαλύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στις επεμβάσεις, όπως κάνει η Γαλλία στην Ουκρανία και σύσσωμη η ΕΕ με την πολεμική αποστολή στην Ερυθρά, όπου συμμετέχει και η χώρα μας.

Ενισχυμένος «γεωπολιτικός ρόλος» σημαίνει να μπορεί η ΕΕ να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων της με στρατιωτικά και άλλα μέσα, στον ανταγωνισμό που κορυφώνεται παγκόσμια για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Απ’ όπου κι αν το πιάσει κανείς, η πολιτική της ΕΕ οδηγεί σε μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση και ένταση της πολεμικής προπαρασκευής. Δηλαδή, σε νέες καταστροφές για τους λαούς, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου.

Δείτε ακόμα...