Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των μολυσμένων από Covid στην Copa América

Μπάλα - Τερματοφύλακας - Ποδόσφαιρο - Super League
Πηγή: Eurokinissi

Ενώ ο αριθμός των μολυσμένων από την πανδημία κατά τη διάρκεια της Copa América αυξάνεται σε 52 – μεταξύ παικτών, μελών των αντιπροσωπειών και του προσωπικού που συνεργάζεται άμεσα με τον οργανισμό, έκδηλη είναι η ανησυχία για τη συνέχεια.
Όπως δήλωσε το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας αργά την Τρίτη 15 Ιούνη –και δεν υπάρχει νεώτερη ανακοίνωση μέχρι στιγμής «οι απουσίες που προκαλούνται από τη μετάδοση αποτελούν καθοριστικό παράγοντα σε πολλούς αγώνες της διοργάνωσης».

Από τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί έως σήμερα, 33 είναι ποδοσφαιριστές και 19 από το οργανωτικό προσωπικό του τουρνουά.
Οι αντιπροσωπείες με θετικά δείγματα μεταξύ των  παικτών τους είναι Βενεζουέλα, Κολομβία, Βολιβία και το Περού, περιστατικά επιβεβαιωμένα όλα σε Brasilia και Río de Janeiro

Το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα 3.045 δοκιμές RT-PCR μεταξύ παικτών, μελών των αντιπροσωπειών και παρόχων υπηρεσιών, με προκαταρκτικό υπόλοιπο 52 θετικών SARS-CoV-2.
«Η θετικότητα των περιπτώσεων για το COVID-19 ήταν 1,70%»
Διεξάγονται επίσης δοκιμές «γενετικής αλληλουχίας» για την ανάλυση παραλλαγών σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, ωστόσο τα αποτελέσματα θα διαρκέσουν τουλάχιστον 14 ημέρες –κατόπιν εορτής.

Έτσι ο κορονοϊός … σκοράρει κι αυτός στα γήπεδα της διοργάνωσης με πολλά κρούσματα τόσο στους παίκτες, όσο και στους εθελοντές που βοηθάνε τη Βραζιλία στον ποδοσφαιρικό θεσμό. Στο τουρνουά μετέχουν 10 ομάδες και είναι χωρισμένες σε δύο ομίλους

Η πλέον πληγείσα μέχρι στιγμής ήταν η αντιπροσωπεία της Βενεζουέλας, η οποία κατέγραψε 13 περιπτώσεις Covid-19. Αυτό ανάγκασε την Conmebol να αλλάξει τους κανονισμούς της Copa América και να ακυρώσει το όριο των πέντε αλλαγών, οι οποίες επέτρεψαν στον Vinotinto να καλέσει άλλους 15 ποδοσφαιριστές.
Με σχεδόν 490.000 θανάτους και 17,5 εκατομμύρια μολυσμένους, η Βραζιλία είναι η χώρα στη Λατινική Αμερική που πλήττεται περισσότερο από τον κοροναϊό, η δεύτερη στον κόσμο με τους περισσότερους θανάτους και η τρίτη πιο μολυσμένη, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία.

Παρά την ευαίσθητη κατάσταση, η κυβέρνηση του Jair Bolsonaro αγνόησε τις συμβουλές των ειδικών και αποφάσισε να διοργανώσει την εκδήλωση στη Βραζιλία, αφού η Αργεντινή και η Κολομβία αρνήθηκαν ως οικοδεσπότες, η πρώτη λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην υγεία που διέρχονται και η δεύτερη λόγω της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης που βιώνει.

(σσ.)
Η Copa América αποτελεί την κυριότερη διοργάνωση των εθνικών ομάδων ανδρών υπό την αιγίδα της Confederación Sudamericana de Fútbol (Conmebol) -Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας της Νοτίου Αμερικής.
Πρόκειται για την αρχαιότερη (από το 1916) ποδοσφαιρική οργάνωση στον κόσμο σε επίπεδο εθνικών ομάδων, ενώ από το 1993 επιτρέπεται η συμμετοχή, συνήθως 2 ή 3 ομάδων, από άλλες συνομοσπονδίες ποδοσφαίρου, με εξαίρεση τη φετινή διοργάνωση, στην οποία δεν υπάρχουν προσκεκλημένες ομάδες λόγω της διεξαγωγής της έναν χρόνο μετά τον κανονικό (λόγω της πανδημίας).
Οι προσκεκλημένες ομάδες προέρχονται συνήθως από την Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (Confederation of North, Central American & Caribbean Association Football, CONCACAF) και το Μεξικό, που είναι η προσκεκλημένη ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές (ανελλιπώς από το 1993 έως το 2016), έχοντας, μάλιστα, υπάρξει δύο φορές φιναλίστ και τρεις φορές στην τρίτη θέση.

Με πληροφορίες από telesurtv.net

Επιμέλεια Γιάννης Παπαγιάννης

Δείτε ακόμα...