Αυξήσεις που ξεπερνούν το 1.000% μέσα σε δύο μήνες!

Πυρηνικός Σταθμός παραγωγής ρεύματος στο Αράκ του Ιράν
Φώτο Αρχείου / Πυρηνικός Σταθμός παραγωγής ρεύματος στο Αράκ του Ιράν / Πηγή: Instagram

Σε οικονομικό στραγγαλισμό και μπλακάουτ οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, μετά και τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκαν το Σάββατο 20 Αυγούστου από τους προμηθευτές και αφορούν τις χρεώσεις του Σεπτέμβρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω στις αυξήσεις του Αυγούστου, που σε σχέση με τον Ιούλη έφταναν ακόμα και το 900%, προστίθεται μία ακόμα αύξηση, που φτάνει ακόμα και το 65%, ενώ αυτό το ράλι ανατιμήσεων δεν θα έχει τέλος οδεύοντας προς τον χειμώνα.

Επιβεβαιώνεται πλήρως ότι η περιβόητη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ και την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνιζε σαν λύση για την ακρίβεια, εξαπατώντας τον λαό, όχι μόνο δεν μείωσε τις χρεώσεις αλλά εκτόξευσε τις τιμές. Κι αυτό γιατί βασική αιτία γι’ αυτές τις εξελίξεις είναι η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, η «πράσινη μετάβαση» και οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις. Χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής μεν, αλλά με μια σταθερή και διαχρονική «ρήτρα» που καλείται να πληρώσει ο λαός για να πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας, που έχουν στα χέρια τους αυτό το αγαθό.Οι νέες χρεώσεις

Αναλυτικά οι πάροχοι που μέχρι στιγμής ανακοίνωσαν για τον επόμενο μήνα τις παρακάτω τιμές είναι οι εξής:

ΔΕΗ στο οικιακό τιμολόγιο Γ1 έχει χρέωση 0,788 ευρώ/KWh για κατανάλωση έως 500 KWh και 0,8 για πάνω από 500 KWh.

Τον Αύγουστο η τιμή ήταν 0,486 ευρώ/KWh.

Αύξηση σε σχέση με τον Ιούλη: 1.042%!

«Protergia»: 0,78213 ευρώ/KWh και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ τον μήνα.

Τον Αύγουστο η τιμή ήταν 0,549 ευρώ/KWh.

Αύξηση σε σχέση με τον Ιούλη: 1.103%!

«Ηρων»: 0,75 ευρώ/KWh και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20%. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα.

Τον Αύγουστο η τιμή ήταν 0,495 ευρώ/KWh.

Αύξηση σε σχέση με τον Ιούλη: 1.150%!

«Elpedison»: Τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ/KWh, ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα.

Τον Αύγουστο η τιμή ήταν 0,495 ευρώ/KWh.

Αύξηση σε σχέση με τον Ιούλη: 936%!

NRG: 0,748 – 0,768 ευρώ/KWh. Πάγιο 1,8 – 5 ευρώ τον μήνα.

Τον Αύγουστο η τιμή ήταν 0,499 ευρώ/KWh.

Αύξηση σε σχέση με τον Ιούλη: 997%!

«Zenith»: 0,687 – 0,697 ευρώ/KWh. Πάγιο 4 – 4,5 ευρώ/KWh.

Τον Αύγουστο η τιμή ήταν 0,599 ευρώ/KWh.

Αύξηση σε σχέση με τον Ιούλη: 895%!

Πρόκειται λοιπόν για μια άθλια συμπαιγνία κυβέρνησης – επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας. Αλλωστε, η ανακοίνωση των νέων χρεώσεων στο τέλος κάθε μήνα για τον επόμενο είναι κάτι που είχε συμφωνηθεί μεταξύ τους, προκειμένου αφενός οι εταιρείες να ενσωματώσουν τη ρήτρα στα τιμολόγια ανάλογα με το πού κυμαίνεται η τιμή του φυσικού αερίου, αφετέρου η κυβέρνηση να ρίξει στάχτη στα μάτια των νοικοκυριών, πουλώντας το παραμύθι της «κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής». Οπως ακριβώς έγινε με τα περιβόητα υπερκέρδη των εταιρειών, που τελικά …δεν υπάρχουν, όπως έγινε επίσης με το «Power Pass», που έφτασε να αφορά έναν ελάχιστο αριθμό ανθρώπων που πήραν κάποιες πενταροδεκάρες, και όπως όλα τα μέτρα που ανακοινώνονται κατά διαστήματα, συνιστούν μια απίστευτη κοροϊδία και εξαϋλώνονται σε χρόνο μηδέν.

Νέα μέτρα στήριξης των ομίλων …στο όνομα της στήριξης του λαού

Το θράσος της κυβέρνησης συνεχίζεται, αφού σύμφωνα με διαρροές το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τις επιδοτήσεις του Σεπτέμβρη με βάση τις χρεώσεις των προμηθευτών. Σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι για τις νέες αυξήσεις, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι για τον μήνα Σεπτέμβρη η κυβέρνηση θα ενισχύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με περίπου 2 δισ. ευρώ για τον μήνα Σεπτέμβρη, κατά τα πρότυπα των περασμένων μηνών.

Στην πραγματικότητα, αυτό που θα ανακοινώσει είναι μέτρα χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, ώστε να καλύψουν για λογαριασμό των παρόχων το μέρος των λογαριασμών που δεν θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να εξοφληθούν από τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ «επιστρέφει» από τη φοροληστεία του λαού τα διάφορα pass κοροϊδίας!

Εκτός αυτού, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα μέτρα που θα πάρει στην κατεύθυνση της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας κατά 15% από τον Αύγουστο και μέχρι τις 31 Μάρτη 2023, που επέβαλε η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα που θα προκύψει από ενδεχόμενη ολική διακοπή των ρωσικών ροών, στο πλαίσιο των κυρώσεων και αντικυρώσεων που αποτελούν κομμάτι του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για σχέδιο που προβλέπει νέα «γενναία» μέτρα υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, π.χ. συστήματα δημοπρασιών ή διαγωνισμών για την παροχή κινήτρων ως αντιστάθμισμα για τη μείωση της κατανάλωσης από μεγάλες εταιρείες, νέες κρατικές ενισχύσεις, ανταλλαγές συμβάσεων μεταξύ βιομηχανικών καταναλωτών, και την ίδια ώρα διακοπές ρεύματος, ακόμα και «ρεύμα με το δελτίο» για τους λαούς, προκειμένου να τρέξουν ακόμα πιο γρήγορα οι «πράσινες» μπίζνες για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης θα μειωθεί η κατανάλωση των δήμων, με …συσκότιση στους δρόμους, με ό,τι αυτό σημαίνει, ενώ θα μειωθούν οι ώρες παροχής νυχτερινού ρεύματος για καλλωπιστικούς λόγους ή ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και τα φώτα σε ιστορικά μνημεία σύμφωνα με το σχέδιο θα κλείνουν στις 3 το πρωί.

Όμως δεν θα περιοριστεί σε αυτά, καθώς οι μειώσεις – εθελοντικές ή υποχρεωτικές – θα επιβληθούν και μέσα στα σπίτια των λαϊκών νοικοκυριών. Έτσι, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο και της υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης στα νοικοκυριά, μέσω των εκ περιτροπής διακοπών ρεύματος.

Επιπλέον, το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης θα «παγώσει» για δύο και αν χρειαστεί για τρία χρόνια, και η ΔΕΗ καλείται να διπλασιάσει την παραγωγή της, να φτάσει δηλαδή από 4,5 σε σχεδόν 10 τεραβατώρες σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει καθημερινή συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα για ηλεκτροπαραγωγή στο 17% – 20%, την ώρα που πέρα από την απαξίωση των μονάδων, η οποία έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα και κινδύνους στην επαναλειτουργία, σε ισχύ θα συνεχίσουν να βρίσκονται τα «πράσινα» χαράτσια, που κάνουν τον λιγνίτη πανάκριβο, με το κόστος να καταλήγει πάλι απευθείας στον λαό.Τ

ο 45% των καταναλωτών δεν μπορούν να πληρώσουν

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τελευταία στοιχεία υπάρχει έκρηξη ανεξόφλητων λογαριασμών, καθώς το 45% των καταναλωτών έχει πλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος. Το ποσοστό αυτό ήταν 20% πριν αρχίσει το ράλι των τιμών το περσινό φθινόπωρο. Συνολικά έχουν συσσωρευτεί ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω του 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο, αναζητώντας φτηνότερο τιμολόγιο, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει και ως …δικαιοσύνη την «επιλογή» των εργαζομένων, από ποια εταιρεία θα «τσουρουφλιστούν».

Κάθε μήνα αλλάζουν εταιρεία 50.000 – 60.000 καταναλωτές, έναντι 20.000 πριν την κρίση. Ακόμα, τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ δείχνουν ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός όσων λόγω χρεών δεν έχουν σύμβαση με πάροχο και καταφεύγουν στη λεγόμενη Καθολική Υπηρεσία. Περίπου 35.500 μετρητές προστέθηκαν σε αυτήν το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 182.000. Πρόκειται πλέον για τον 5ο μεγαλύτερο πάροχο!

Επιπλέον, με πρόσχημα τη διόγκωση των χρεών η ΡΑΕ έχει ζητήσει να προκαταβάλλεται το 75% των επιδοτήσεων στους ομίλους και να υπάρξουν περαιτέρω διευκολύνσεις προς αυτούς.

Από όλες τις τσέπες του λαού στα ταμεία των ομίλων

Ακόμα και τα λεφτά της λεγόμενης επιδότησης όμως είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό, χρήματα που πληρώνει ο λαός μέσω της φορολογίας. Έτσι, από τη μία οι καταναλωτές πληρώνουν τους υπέρογκους λογαριασμούς απευθείας στις εταιρείες και από την άλλη πληρώνουν ξανά τις εταιρείες, μέσω της άμεσης ή έμμεσης φορολόγησής τους.

Είναι χαρακτηριστικά τα πρόσφατα στοιχεία από την έκθεση του προϋπολογισμού της Βουλής, που δείχνουν τη συσσώρευση εσόδων από τους φόρους η οποία αυξάνεται μήνα με τον μήνα. Την ίδια στιγμή άλλα στοιχεία δείχνουν τη διαρκή μείωση του επιπέδου διαβίωσης των εργαζομένων και την ένταση της ενεργειακής φτώχειας, ενώ ταυτόχρονα οι αποφάσεις της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου προϊδεάζουν για νέο κύκλο στα βάσανα των λαών, με περικοπές ακόμα και στη θέρμανση στα σπίτια, αλλά και με νέες ανατιμήσεις στο ρεύμα.

Είναι σαφές ότι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας το μόνο που «απελευθερώνει» είναι τα κέρδη των ομίλων και «φυλακίζει» στην ενεργειακή φτώχεια τον λαό! Αυτήν την πολιτική υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντίστοιχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν πριν μερικές μέρες στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται Οδηγία της ΕΕ που «επικαιροποιεί» και «εκσυγχρονίζει» το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», δηλαδή των φόρων που εκτινάσσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης!

Δείτε ακόμα...