Αύξηση στις καμένες εκτάσεις στα μισά της αντιπυρικής περιόδου

Πυρκαγιά στην Πεντέλη 19/07/2022 - Κρανίου τόπος η Παλλήνη
Πυρκαγιά στην Πεντέλη 19/07/2022 – Κρανίου τόπος η Παλλήνη

Αύξηση καταγράφουν οι καμένες εκτάσεις και ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας κατά το πρώτο μισό της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου (01.05.2022 – 29.07.2022), όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), τα οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr. Οι καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα έως και την Παρασκευή 29/7 ανέρχονται σε 172.100 στρέμματα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 50% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2006 – 2021 (114.054 στρέμματα).

Το γεγονός αυτό κάνει κουρελόχαρτο τις διαβεβαιώσεις που έδινε η κυβέρνηση περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού. Οσο και αν προσπαθεί να αξιοποιήσει την «κλιματική αλλαγή» αυτό που έρχεται στο προσκήνιο είναι η παντελής ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και οι τεράστιες ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, με τα χιλιάδες οργανικά κενά, τα απαρχαιωμένα μέσα, την ίδια ώρα που πληρώνονται πανάκριβα τα ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα. Την ίδια ξεκάθαρα ταξική πολιτική του λεγόμενου «κόστους – οφέλους», όπου είναι προτιμότερες οι αποζημιώσεις – ψίχουλα στους πληγέντες αντί της ολοκληρωμένης αντιπυρικής – αντιπλημμυρικής προστασίας, ακολουθούν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις στη χώρα μας και την ΕΕ.

Ειδικότερα, με βάση το EFFIS. Σημαντικό ρόλο σε αυτά τα αρνητικά στατιστικά στοιχεία έχουν οι έξι μεγάλες δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον Ιούλη σε Ιτέα, Ηλεία, Ρέθυμνο, Πεντέλη, Λέσβο και Δαδιά Εβρου.

Η αύξηση στο πλήθος των δασικών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια του 2022 αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 73%. Ωστόσο, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών παρουσιάζεται σημαντικά αυξημένος ήδη από την αρχή της άνοιξης (Μάρτης 2022), καταγράφοντας τιμές πάνω και από τις απόλυτα μέγιστες της περιόδου 2006 – 2021.

Δείτε ακόμα...