Αυξήθηκαν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη

Μεταγωγικά βαγόνια με πετρέλαιο στο σταθμό Yanichkino railway station στη Μόσχα, Ρωσία
Φώτο Αρχείου / Μεταγωγικά βαγόνια με πετρέλαιο στο σταθμό Yanichkino railway station στη Μόσχα, Ρωσία

Κι ενώ υπάρχει έντονος προβληματισμούς για τους αποτελεσματικότερους τρόπους στήριξης των μονοπωλίων εν μέσω της «ενεργειακής κρίσης», στο φόντο εντεινόμενων προβλέψεων και εκτιμήσεων για επερχόμενη νέα διεθνή καπιταλιστική κρίση, αμερικανικά δίκτυα μετέδιδαν την πληροφορία πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες αγόρασαν την περασμένη βδομάδα τις μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου από τις αρχές Απρίλη.

Υπενθυμίζεται ότι το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ με πλοία θα ισχύσει από τον Δεκέμβρη.

Οι συνολικές εξαγωγές ρωσικού αργού μέσω πλοίων αυξήθηκαν σε 3,41 εκατ. βαρέλια την ημέρα στη βδομάδα έως τις 19 Αυγούστου, έναντι 3,24 εκατ. την προηγούμενη. Το σύνολο της αύξησης αφορά στην Ευρώπη, με τις εξαγωγές να σημειώνουν άνοδο τόσο στη Μεσόγειο όσο και στη Βόρεια Ευρώπη και στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε αυτό το φόντο, το ράλι ανόδου των διεθνών τιμών πετρελαίου συνεχίστηκε και χτες, καθώς η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ αυξήθηκε 45 σεντς ή 0,4% στα 101,67 δολάρια και του αμερικανικού αργού (πετρέλαιο Τέξας) κατά 32 σεντς ή 0,3% στα 95,21 δολάρια. Αφορμή έδωσαν οι προχτεσινές δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου για ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ για να στηριχθούν οι τιμές. Αναλυτές ερμήνευαν τις δηλώσεις αυτές ως ένδειξη δυσαρέσκειας του Ριάντ για την πιθανή επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επειδή θα μπορούσε να απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου στις ευρωπαϊκές αγορές ρίχνοντας τις τιμές.

Χτες στο μεταξύ, η Ινδή πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ των BRICS Πουρνίμα Ανάντ ανακοίνωσε πως Ρωσία και Ινδία ολοκλήρωσαν έναν μηχανισμό που διευκολύνει το εμπόριο στα εθνικά τους νομίσματα, παρακάμπτοντας το δολάριο.

Δείτε ακόμα...