Αυξήθηκαν τα κρούσματα γρίπης και οι εισαγωγές με κορονοϊό

Rapid test για κορονοϊό από στέλεχος του ΕΟΔΥ
RAPID TEST ΣΤΟΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Έκθετος στην γρίπη και στον κορονοϊό είναι ο λαός μας, όπως επιβεβαιώνουν τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Οι κίνδυνοι αυτοί ενισχύονται από την τραγική κατάσταση στα Νοσοκομεία, την διαλυμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις τεράστιες ελλείψεις στα φάρμακα.

Περαιτέρω αύξηση στις γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφηκε την εβδομάδα από 26 Δεκέμβρη έως 1η Γενάρη, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων του ΕΟΔΥ. 

Η αύξηση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο οποίος σημειώνει ότι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020 (προ πανδημίας).

Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Καταγράφηκαν 119 νέες διασωληνώσεις και 141 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος ηλικίας από 2 έως 102 ετών). Επίσης έγινε γνωστό ότι «η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υποπαραλλαγή της “Όμικρον” στη χώρα» και πως «η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού σε 3 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν».

Αντίστοιχα, για τη γρίπη ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι «η θετικότητα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση» και πως την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσε νοσηλευόμενο σε ΜΕΘ και τρεις νέοι θάνατοι. Έτσι, τις τελευταίες 12 βδομάδες «νοσηλεύτηκαν 27 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν έξι θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Τέλος, για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό – RSV, «η θετικότητα παρουσιάζει ελαφρά μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα,  σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...