Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία: Βαθαίνει η σύγκρουση, αυξάνονται οι εμπλεκόμενοι

Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Άλλη μια εστία των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στον πλανήτη φαίνεται ότι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον περισσότερων αστικών κρατών και εμπλέκει σε επικίνδυνα μονοπάτια τους λαούς της περιοχής.

Στο φόντο των Αμερικανο-Ρωσικών αντιθέσεων, από τις 13 Ιουλίου αναθερμάνθηκε η πολεμική εστία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με μήλον της έριδος το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Άμεση είναι η εμπλοκή της Τουρκίας στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, ενώ φαίνεται ότι και η Βουλγαρία ανεβάζει το επίπεδο της εμπλοκής της στην περιοχή.

Διαφαίνεται ότι η βουλγάρικη κυβέρνηση θέλει να αναλάβει ενεργότερο μέρος στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας αλλά και του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών.

Αυτά προκύπτουν από την πρόσφατη συνεδρίαση του Βουλγάρικου Κοινοβούλιου όπου δόθηκε το βήμα στον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Αζερμπαϊτζάν-Βουλγαρίας, Χαμίντ Χαμίντ.

Στην ομιλία του καταφέρθηκε κατά της Αρμενίας κατηγορώντας την για την αύξηση της έντασης στα σύνορα μεταξύ των χωρών προς την περιοχή Tovuz του Αζερμπαϊτζάν, αλλά αποκάλυψε και την βαθύτερη αιτία της αντιπαράθεσης: “οι ενέργειες της Αρμενίας πρέπει να θεωρηθούν απειλή για τα έργα του διαδρόμου ανατολής-δύσης και ειδικά του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου που υλοποιούνται από το Αζερμπαϊτζάν και τους Ευρωπαίους εταίρους του.”

Από την πλευρά της Αρμενίας, ο υπουργός Βιομηχανίας Υψηλής Τεχνολογίας Hakob Arshakyan έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν για πρώτη φορά σε δράση
Αρμενικά μαχητικά UAV που έπληξαν στόχους εναντίον του Αζερμπαϊτζάν στις 13 Ιουλίου.

Πληροφορίες [https://en.trend.az, https://en.armradio.am]

Δείτε ακόμα...