Αζερμπαϊτζάν: Δηλώνει «έτοιμο» για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Αρμενία

Μετά την πρόσφατη σύγκρουση το Αζερμπαϊτζάν έχει ανακτήσει σχεδόν όλα τα εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ (το διαγραμμισμένο μέρος) και τμήμα του από το νοτιότερο άκρο έως τη Σούσα, ενώ έχει δοθεί ένας διάδρομος στο Λατσίν για να συνδέεται η Αρμενία με το υπόλοιπο τμήμα του Ν. Καραμπάχ
Νότιος Καύκασος

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε ότι είναι έτοιμος για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Αρμενία, έξι μήνες μετά τη σύγκρουση μεταξύ αυτών των δύο χωρών του Καυκάσου για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

“Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για μια ειρηνευτική συμφωνία με την Αρμενία, για να θέσουμε οριστικό τέλος στη στρατιωτική πτυχή των σχέσεών μας και να ελαχιστοποιήσουμε τους μελλοντικούς κινδύνους”, δήλωσε ο Αλίεφ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τον Καύκασο, που μεταδόθηκε στο κανάλι του στο YouTube.

“Η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τελείωσε και ήρθε η ώρα να σκεφτούμε το μέλλον”, δήλωσε.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ότι μια συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν είναι στα σκαριά, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, όσον αφορά τη χάραξη και την οριοθέτηση του συνόρου τους.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου, ο Πασινιάν πρόσθεσε ότι η Ρωσία βοηθά το Μπακού και το Γερεβάν να επιλύσουν τις διαφορές τους “με διπλωματικά μέσα και όχι μέσω κινήσεων στρατευμάτων”.

“Η χάραξη και η οριοθέτηση σημαίνει ότι το θέμα της ασφάλειας των συνόρων θα λυθεί για πάντα”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συζητήσουν πιθανές ανταλλαγές εδαφών.

Θυμίζουμε οτι το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία ξεκίνησαν τις πολεμικές συγκρούσεις το φθινόπωρο του 2020 για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αρμενικής αυτονομιστικής περιοχής στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, μια σύγκρουση που άφησε πίσω της περισσότερους από 6.000 νεκρούς και μια στρατιωτική ήττα για το Γερεβάν, που αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη στο Μπακού.

Παρά μια εκεχειρία που υπογράφηκε υπό την αιγίδα της Μόσχας και την ανάπτυξη ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, οι εντάσεις συνεχίζονται στην περιοχή.

Η Αρμενία κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασαν τα σύνορα για να πάρουν τον έλεγχο των εδαφών στις όχθες της λίμνης Σεβ που μοιράζονται οι δύο χώρες και ότι ζήτησαν τη στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας. Οι κατηγορίες απορρίφθηκαν από το Μπακού.

Σήμερα, ο Πασινιάν δήλωσε ότι έως 600 Αζέροι στρατιώτες παραμένουν σε αρμενικό έδαφος, προσθέτοντας ότι αυτό το θέμα πρέπει να επιλυθεί “δια της διπλωματικής οδού”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...