Basket League: Ανακοινώθηκε η οριστική διακοπή της

ΟΣΦΠ - ΠΑΟ Μπασκετ EUROLEAGUE2

Την οριστική διακοπή της Basket League, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο ΕΣΑΚΕ. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα από τις 14 ομάδες της πρώτης κατηγορίας του ελληνικού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης, στην τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλη Γαλατσόπουλο, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα (23/3) και η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες.

Εκείνο που δεν αποφασίστηκε στην τηλεδιάσκεψη είναι ο τρόπος, με τον οποίο θα γίνει η ανάδειξη του πρωταθλητή (και αν θα υπάρξει τέτοιος, με τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην πρώτη θέση), καθώς και ο υποβιβασμός στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Η προκήρυξη του πρωταθλήματος δεν προβλέπει ανάδειξη πρωταθλητή χωρίς play-off και έτσι προκύπτει νομικό κενό.

Για το λόγο αυτό, οι ομάδες αναμένεται να ζητήσουν από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί λύση για τον πρωταθλητή και αυτούς που θα υποβιβαστούν (βάσει της τρέχουσας προκήρυξης πέφτουν δύο ομάδες). Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ανάδειξη πρωταθλητή και η σεζόν να θεωρηθεί ως μη γενόμενη.

Κατατέθηκε, επίσης, η πρόταση να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα και με τα δύο κλαμπ που θα προβιβασθούν από την Α2 να προκύψει την επόμενη σεζόν πρωτάθλημα με 16 σωματεία αντί για 14. Ωστόσο, η εν λόγω πρόταση φαίνεται να μην βρίσκει σύμφωνη την πλειονότητα των εκπροσώπων των ομάδων.

Τέλος, εκκρεμή παρέμειναν τα ζητήματα που αφορούν τον ακριβή τρόπο που θα επέλθει η διακοπή, καθώς και το πώς θα διακανονιστούν τα ζητήματα των δεδουλευμένων των παικτών και των συμβολαίων τους.

Μάλιστα, αξίζει να επισημανθεί ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών τόνισε με ανακοίνωσή του, πως διαφωνεί με τη συγκεκριμένη εξέλιξη και ότι επιθυμεί να ολοκληρωθεί κανονικά η Basket League, ακόμα κι αν χρειαστεί να διεξαχθούν αγώνες τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΕΣΑΚΕ:


«Στις κρίσιμες στιγμές που περνάει ο πλανήτης προτεραιότητα για όλες και όλους μας είναι η προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας. Η προτροπή μας προς όλες και όλους που αγαπούν το μπάσκετ είναι να επιδείξουν υπεύθυνη στάση και να ακολουθούν τις εντολές των ιατρών.


Λαμβάνοντας υπ΄οψιν το χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία φαινόμενο της πανδημίας του COVID 19, η οποία από τις 13 Μαρτίου 2020 οδήγησε στην αναστολή του Πρωταθλήματος της EKO Basket League και από τις 18 Μαρτίου 2020 σε αναστολή λειτουργίας των ΚΑΕ και του ΕΣΑΚΕ, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κατάσταση ανωτέρα βίας που απαιτεί άμεσες αποφάσεις.


Ως εκ τούτου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί την οριστική διακοπή του Πρωταθλήματος και να συνεργασθεί με την ΕΟΚ για την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να υποβληθεί αίτημα στον Υφυπουργό Αθλητισμού αφ’ ενός να διακόψει οριστικά το Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης της EKO Basket League (A1 Εθνικής Κατηγορίας) αγωνιστικής περιόδου 2019-2020 λόγω ανωτέρας βίας με ειδική για αυτό νομοθετική ρύθμιση και αφ΄ ετέρου να προβεί σε εξαιρετική νομοθετική ρύθμιση, που θα δίνει στον ΕΣΑΚΕ (κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων) το δικαίωμα να προβεί στην τροποποίηση της Προκήρυξης του άνω Πρωταθλήματος.


Οι ευχές, οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι για όλους τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται. Ευχή μας, επίσης, είναι μετά το τέλος αυτής της δοκιμασίας να σμίξουμε ξανά όλες και όλοι στα γήπεδα του μπάσκετ προκειμένου να χαρούμε το αγαπημένο μας άθλημα. Και επιδίωξη μας αποτελεί στο νέο ραντεβού με τους φιλάθλους μας το Πρωτάθλημα μας να είναι ακόμη πιο ισχυρό
».

Δείτε ακόμα...