Brexit: Χιλιάδες φορτηγά ετοιμάζονται να διασχίσουν τη Μάγχη

Brexit - Μ. Βρετανία - Ηνωμένο Βασίλειο - Αγγλία - Σημαία - Ευρωπαϊκή Ένωση
Φώτο Αρχείου / EU – UK / Πηγή: Eurokinissi

Μετά την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαπιστώσει αν η διέλευση των συνόρων γίνεται χωρίς εμπόδια, καθώς χιλιάδες φορτηγά αναμένεται να περάσουν τη Μάγχη έπειτα από ένα πολύ ήρεμο σαββατοκύριακο.

Η επιτυχία των διευθετήσεων για την εποχή μετά το Brexit είναι κρίσιμης σημασίας για την αστική τάξη της Βρετανίας και του πολιτικού της προσωπικού, καθώς παράλληλα η χώρα πλήττεται και από τον κορονοϊό, με περισσότερους από 75.000 νεκρούς, έναν από τους χειρότερους απολογισμούς στην Ευρώπη, και από την οικονομική κρίση που τον συνοδεύει.

Το Brexit όμως απειλεί και την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς τμήμα της αστικής τάξης της Σκωτίας μέσω της πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον, ασκεί πίεση στη βρετανική κυβέρνηση να της δώσει το δικαίωμα να οργανώσει ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Σε περίπτωση νίκης η πρωθυπουργός, υπόσχεται πως η Σκωτία, η οποία το 2016 είχε ψηφίσει σε ποσοστό 62% εναντίον του Brexit, θα επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νέα ζωή του Ηνωμένου Βασιλείου έξω από την ΕΕ, έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα συμμετοχής σ’ αυτή, έχει προς το παρόν αρχίσει χωρίς απρόοπτα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε την παραμονή των Χριστουγέννων ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία εβδομάδα πριν από την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit, επιτρέπει να αποφεύγονται τελωνειακοί δασμοί και ποσοστώσεις, για τους οποίους εκφράζονταν φόβοι ότι θα προκαλούσαν χάος στα σύνορα.

Όμως η επαναφορά των τελωνειακών διατυπώσεων, που είχαν εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες, μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση από σήμερα, που η δραστηριότητα επαναλαμβάνεται με πλήρη ρυθμό.

Οι οδηγοί των φορτηγών με προορισμό την Ευρώπη, για να τους επιτραπεί να κυκλοφορούν στο Κεντ, πρέπει να διαθέτουν άδεια, η οποία χορηγείται ηλεκτρονικά και αποδεικνύει πως έχουν προηγουμένως ολοκληρώσει τις διατυπώσεις που επιβάλλονται. Οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμα 300 στερλινών (334 ευρώ).

Η κυβέρνηση εκφράζει φόβους πως οι οδηγοί των φορτηγών μπορεί να φτάσουν στο Ντόβερ χωρίς την άδεια αυτή, κάτι που θα επιφέρει καθυστερήσεις και μποτιλιαρίσματα μέσα στο λιμάνι και στα περίχωρά του.

Επίσης εκτιμά πως οι περισσότερες από τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι έτοιμες για τους νέους κανονισμούς, όμως μέχρι και οι μισές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να μην έχουν προβεί στις κινήσεις που είναι απαραίτητες για να εξάγουν προς την Ευρώπη.

Με στόχο να αποφευχθεί μια συμφόρηση, η κυβέρνηση έχει προβλέψει για τεράστιους χώρους στάθμευσης και άδειες εισόδου στην περιφέρεια του Κεντ.

Παράλληλα με τις νέες τελωνειακές διατυπώσεις, προστίθενται στην υποχρέωση των οδηγών φορτηγών να επιδεικνύουν ένα αρνητικό τεστ για την Covid-19 το οποίο να έχει γίνει μέσα σε 72 ώρες πριν διασχίσουν τη Μάγχη, ένα μέτρο που επιβάλλεται από τη Γαλλία για να αποφύγει την εισαγωγή νέων κρουσμάτων.

Το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε το Σάββατο τη δημιουργία 20 νέων διαγνωστικών κέντρων στη χώρα στη διάρκεια του σαββατοκύριακου και θα ακολουθήσουν και άλλα αυτή την εβδομάδα

«Αυτά τα νέα κέντρα, που βρίσκονται τόσο σε σταθμούς καυσίμων όσο και στις επιχειρήσεις, θα βοηθήσουν να μειωθούν οι καθυστερήσεις», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργού Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Ο στόχος είναι να μην επαναληφθούν οι σκηνές χάους που σημειώθηκαν γύρω στα Χριστούγεννα, μετά το κλείσιμο των συνόρων που αποφασίστηκε από τη Γαλλία εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων μιας μετάλλαξης του κορονοϊού.

Τα εγκλωβισμένα φορτηγά μπόρεσαν τελικά να αναχωρήσουν έπειτα από τα μαζικά διαγνωστικά τεστ στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από χίλιοι στρατιωτικοί.

Αντίθετα από την ΕΕ, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει σταδιακά τους τελωνειακούς ελεγχους. Από τον Ιούλιο, οι έλεγχοι αυτοί θα αφορούν όλα τα εμπορεύματα.

Πηγή: Newsbeast.gr

ag

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...