Η Σύνοδος Κορυφής των BRICS θα διεξαχθεί από 22 έως 24 Οκτώβρη στο Καζάν της Ρωσίας, με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών, όπως της Κίνας, της Ινδίας, του Ιράν, της Τουρκίας, της Βραζιλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων, σηματοδοτώντας μια ισχυρή διπλωματική στήριξη στη ρωσική ηγεσία και στέλνοντας μηνύματα προς ΝΑΤΟ – ΕΕ.
Ολα τα κράτη μέλη των BRICS θα εκπροσωπηθούν από τους ηγέτες τους, εκτός από τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Επίσης, αναμένεται να παραβρεθούν ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, και η πρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, Βραζιλιάνα Ντίλμα Ρούσεφ.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ρώσου Προέδρου, Γ. Ουσακόφ, «η Σύνοδος Κορυφής στο Καζάν μπορεί να γίνει το σημαντικότερο διπλωματικό γεγονός που διοργανώθηκε ποτέ στη Ρωσία». Στο περιθώριο της συνόδου, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, αναμένεται να συναντηθεί διμερώς με περίπου 20 ξένους ομολόγους του.
«Οι BRICS χτίζουν μια γέφυρα» προς μια παγκόσμια τάξη, είπε, τονίζοντας τον «πολυπολικό» χαρακτήρα των BRICS, που ενώνει «τον παγκόσμιο Νότο και την Ανατολή», για να αντισταθμίσει το βάρος της «δυτικής ηγεμονίας και των ΗΠΑ».
Πρόσθεσε ότι τα μέλη του μπλοκ αντιπροσωπεύουν το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου το 40% της παραγωγής πετρελαίου και περίπου το 1/4 των παγκόσμιων εξαγωγών εμπορευμάτων.
Η ομάδα των χωρών BRICS θα παραγάγει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια χάρη στο μέγεθός της και τη σχετικά ταχεία ανάπτυξή της σε σύγκριση με εκείνη αναπτυγμένων χωρών της «Δύσης», τόνισε ο Πούτιν μιλώντας σε αξιωματούχους και επιχειρηματίες σε επιχειρηματικό φόρουμ των BRICS στη Μόσχα.
«Η οικονομική ανάπτυξη των μελών των BRICS θα εξαρτάται όλο και λιγότερο από εξωτερική επιρροή ή παρέμβαση. Αυτό είναι ουσιαστικά οικονομική κυριαρχία», πρόσθεσε, για να καταλήξει ότι «η Ρωσία θέλει και άλλες χώρες να εργαστούν μαζί της ώστε να αναδιαμορφώσουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και να βάλουν τέλος στην κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου».