Camilo Cienfuegos….ο θρυλικός Κουβανός επαναστάτης

Camilo Cienfuegos

¿Voy bien, Camilo? (“Καλά τα πάω, Καμίλο;”) – 
¡Vas bien, Fidel! (“καλά, Fidel !!“)

Στην Κούβα, όπως είναι γνωστό -και κυρίως στους άσπονδους «φίλους» της, ο χρόνος σταμάτησε και (ξανα)ξεκίνησε, την τελευταία μέρα του 1958, όταν οι «barbudos», με επικεφαλής τον Φιντέλ, τον Comandante en jefe Fidel Castro Ruz, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες λαού απελευθέρωναν την Αβάνα και κέρδιζαν με τα όπλα την εξουσία, ενώ ο δικτάτορας, Φουλχένσιο Μπατίστα, εγκατέλειπε το νησί της επανάστασης, μαζί με την κουστωδία του μεταφέροντας και κάτι «ψιλά» (κάτι παραπάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια -μπορεί και πολλά περισσότερα)…

Και από τότε ξεκίνησε η δοξασμένη και δύσκολη πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμούAño Primero (1ο) de la revolución  – Año 2ο de la revolución … «1η  χρονιά της επανάστασης», «2η  χρονιά της επανάστασης» … και κάπως έτσι -μέσα από ατραπούς και πισωγυρίσματα και νίκες και ερωτηματικά σε κρίσιμα σταυροδρόμια έφτασαν αισίως στο «Año 60ο+1 de la revolución».

H φιγούρα – γιγαντογραφία στην πρόσοψη του Υπουργείου Συγκοινωνιών του Camilo Cienfuegos επονομαζόμενος και “Señor de la Vanguardia“ -«πρωτοπόρος» έχει στο πλάι / κάτω, τη γραφή «¡Vas bien, Fidel!».

Η ιστορία πίσω από τη γραφή:
Σε μια κινητοποίηση τον Ιανουάριο του 1959 -απ’ αυτές που μόνο στο νησί της επανάστασης γίνονται ακόμη σήμερα- με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί τον Φιντέλ, -είχαν μπει πια στην Αβάνα- ο Κάστρο διέκοψε την ομιλία του για να ρωτήσει (ρητορικά) τον Cienfuegos: “Voy bien, Camilo”; (“Καλά τα πάω, Καμίλο;”) .
Η απάντησή του Cienfuegos “¡Vas bien, Fidel!” (“καλά, Fidel !!“) επαναλήφθηκε από τις χιλιάδες του συγκεντρωμένου, επαναστατημένου, ένοπλου λαού και έγινε ένα από τα σλόγκαν της επανάστασης -όπως και το περίφημο «¡Aqui no se rinde nadie (carajo)!» –εδώ κανείς δεν παραδίνεται (γαμώτο!)
Η τύχη το ΄φερε και «χάθηκε» στα 27 του χρόνια!

Camilo Cienfuegos (1932-1959)

Γιος (αναρχικών) Ισπανών μεταναστών, ο Σιενφουέγος υπήρξε από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της Επανάστασης, μαζί με τον Φιντέλ και τον Τσε: Το 1955, 23 ετών, τραυματίστηκε σε συμπλοκή φοιτητών με τις δυνάμεις καταστολής του δικτάτορα Μπατίστα και για να αποφύγει τη σύλληψη αναγκάστηκε να διαφύγει προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αρχικά και έπειτα προς το Μεξικό όπου γνωρίστηκε με τους αδερφούς Κάστρο και έγινε μέλος του κινήματος της 26ης Ιουλίου. Το 1956 ήταν κι αυτός στο πλοίο “Γκράνμα” μαζί με Φιντελ,Τσε, Ραούλ και τους υπόλοιπους επαναστάτες που αποβιβάστηκαν στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, ως μέρος του αντάρτικου της Σιέρα Μαέστρα για την ανατροπή του Μπατίστα. Επέδειξε ιδιαίτερη ανδρεία και γρήγορα πήρε τον τίτλο του Κομαντάντε (Διοικητής), ενώ τα επόμενα δύο χρόνια συνέχισε με πρωταγωνιστικό ρόλο σε γεγονότα που αποδείχτηκαν καθοριστικά για την εξέλιξη της Κούβας.

Στις 28-Οκτ-1959, ο ήρωας του λαού με τον ανθρώπινο, ζεστό και εύθυμο χαρακτήρα, έχασε τη ζωή του, καθώς το αεροσκάφος που επέβαινε χάθηκε, κατά την επιστροφή του από το Κάμαγουέι όπου τον είχε στείλει ο Φιντέλ για να συλλάβει τον αποστάτη Huber Matos: ήταν μόλις 27 ετών.
Η σωρός του δε βρέθηκε ποτέ, εντείνοντας τις υποψίες για εχθρική ενέργεια.

Οι δυτικοί ιστορικοί αποδίδουν το γεγονός σε ατύχημα, αλλά οι Κουβανοί που τον λάτρεψαν ψάχνουν ακόμα τις απαντήσεις του χαμού του… και τον τιμούν κάθε χρόνο τέτοια μέρα.
Η Μαλεκόν της Αβάνας είναι κάθε τέτοια μέρα μια θάλασσα λουλουδιών…, χιλιάδες μπουκέτα λουλούδια, λευκά τριαντάφυλλα και γλαδιόλες, στολίζουν τις ακτές σ’ ολόκληρο το νησί, που θυμάται την απώλεια του Καμίλο Σιενφουέγος.

Εξήντα χρόνια (Οκτ 19) μετά την εξαφάνισή στη θάλασσα του αεροσκάφους Cessna 310 No. 53 χωρίς κανένα ίχνος, ο λαός δεν τον ξεχνά
Η Κούβα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο που θυμάται τους ήρωές της με τόσο ευγενή τρόπο.


Από νωρίς, παιδιά, δάσκαλοι, οικογένειες, σε μια εκδήλωση σεβασμού και αγάπης.
Ο λαός της Κούβας κρατά ζωντανή την παρουσία του Καμίλο Σιενφουέγος για την ταπεινότητα και το χαμόγελό του.
Ήταν θαρραλέος, ριψοκίνδυνος, υπερασπιστής του καλού, ένας ακούραστος εργάτης, κομμουνιστής ένας άνθρωπος της δράσης και της σκέψης, ένα παράδειγμα για να το ακολουθήσουμε.

El Señor de la Vanguardia 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...