Χάικο Μάας: Ο δεξιός εξτρεμισμός δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις – «Στο σπίτι του κρεμασμένου…»

Χάικο Μάας, Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας Μάας
Φώτο Αρχείου / Χάικο Μάας, Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας / Πηγή: Eurokinissi

«Κάθε 24 λεπτά της ώρας διαπράττεται στη Γερμανία ένα έγκλημα με κίνητρο τον δεξιό εξτρεμισμό. Αυτά δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά η πικρή πραγματικότητα των δεξιών εξτρεμιστών στη Γερμανία», δήλωσε ο Μάας στο Γερμανικό Πρακτορείο. Ο υπουργός έκανε τα σχόλια αυτά ενώ η ανατολικογερμανική πόλη Χάλε πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα τελετές για την επέτειο της ακροδεξιάς τρομοκρατικής επίθεσης που είχε πραγματοποιηθεί πριν από έναν χρόνο στη Συναγωγή της πόλης στη διάρκεια της εβραϊκής γιορτής του Γιομ Κιπούρ.

Ο Μάας κάλεσε όλους τους ανθρώπους να ορθώσουν το ανάστημά τους στον ρατσισμό και τον ακροδεξιό εξτρεμισμό. «Το να λέμε μόνο “ποτέ ξανά” δεν είναι αρκετό. Καλούμαστε όλοι να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας στο να κάνουμε όλους στη χώρα μας να αισθάνονται ασφαλείς — ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν, από την εμφάνισή τους, από το πώς τους αποκαλούν», δήλωσε.

Χρειάζεται θάρρος και ηθικό σθένος για να ορθώσεις ξεκάθαρα το ανάστημά σου για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τον σεβασμό, δήλωσε.

«Εξαρτάται από όλους εμάς, επειδή η σιωπή μας κάνει τους ταραχοποιούς να ακούγονται».

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου Γερμανίας Γιόζεφ Σούστερ αναμένεται να παρευρεθούν στις τελετές στη Χάλε.

Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, ο ένοπλος, ο δεξιός εξτρεμιστής Στέφαν Μπάλιετ, έριξε τους πρώτους πυροβολισμούς καθώς προσπαθούσε να εισβάλει στη Συναγωγή, μέσα στην οποία βρίσκονταν 52 άνθρωποι. Αφού απέτυχε να παραβιάσει τη θύρα της Συναγωγής, ο βαριά οπλισμένος 28χρονος Μπάλιετ πυροβόλησε έναν 40χρονο περαστικό σ’ ένα κατάστημα κεμπάμπ καθώς και έναν 20χρονο πελάτη. Στην προσπάθειά του να διαφύγει, τραυμάτισε επίσης ανθρώπους, μερικούς πολύ σοβαρά. Η δίκη του βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Στο σπίτι του κρεμασμένου…

Υπενθυμίζουμε ότι με τη συμφωνία του Μονάχου οι κυβερνήσεις Αγγλίας, Γαλλίας και ΗΠΑ παραχώρησαν στον Χίτλερ την Τσεχοσλοβακία ευελπιστώντας ότι θα κινηθεί εναντίον της ΕΣΣΔ. Ότι ο Χίτλερ ανήλθε στην εξουσία με τη στήριξη μεγάλων Γερμανών βιομηχάνων. Ότι μεγάλοι Αμερικανοί επιχειρηματίες στήριξαν έμπρακτα τους Ναζί ακόμα και εν μέσω του πολέμου ενώ μετά τον πόλεμο περίπου 200 Γερμανοί αξιωματικοί υπηρετούσαν σε θέσεις κλειδιά στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα, επισήμως η ΕΕ καταδικάζει την ΕΣΣΔ ως συνυπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου αθωώνοντας επί της ουσίας τους Ναζί ενώ υπάρχουν χώρες μέλη της, όπως η Λετονία, που τιμούν τους συνεργάτες των ναζί και δίνουν συντάξεις σε πρώην μέλη των Ες-Ες.

Δείτε ακόμα...