Χαλάνδρι: Εκδήλωση με έργα από σχολεία για τον πόλεμο και την ειρήνη

εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Χαλανδρίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 13 Μάη στην αίθουσα εκδηλώσεων του 12ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου, με θέμα «Ο πόλεμος μέσα από τα μάτια των παιδιών».

Μεγάλη ανταπόκριση είχε η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Χαλανδρίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 13 Μάη στην αίθουσα εκδηλώσεων του 12ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου, με θέμα «Ο πόλεμος μέσα από τα μάτια των παιδιών».

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 636 έργα από 12 συνολικά σχολεία, 8 Δημοτικά, 3 Γυμνάσια και 1 Λύκειο, ατομικής και ομαδικής ζωγραφικής, χειροτεχνίες και συνθέσεις εκπληκτικής έμπνευσης και ωριμότητας. 

Οι τοίχοι της μεγάλης αίθουσας τελετών του σχολείου μετά βίας χώρεσαν τα έργα των μαθητών που τα δημιούργησαν με τη συνεργασία εκπαιδευτικών των σχολείων τους. Ήρθαν με τους γονείς και πολλούς από τους δασκάλους τους, για να τα θαυμάσουν, δηλώνοντας και με αυτό τον τρόπο αυτό που ζωγράφισαν: «Όχι στον πόλεμο των ισχυρών του πλούτου και τους εξοπλισμούς. Ειρήνη σε όλο τον κόσμο».

Οι επισκέπτες παρακολούθησαν την εκδήλωση που περιλάμβανε χαιρετισμό της Επιτροπής Ειρήνης Χαλανδρίου, απαγγελία του ποιήματος «Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου από την 11χρονη μαθήτρια Ελενίτσα και ζωντανό μουσικό πρόγραμμα από τον κιθαρίστα Νίκο Σπέγγο με αντιπολεμικά τραγούδια. Με περηφάνια οι μαθητές φωτογραφίζονταν δίπλα στα έργα τους και πήραν τα αναμνηστικά της συμμετοχής τους.

Από την Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου τονίστηκε, μεταξύ άλλων, πως «ειρήνη είναι κάτι βαθύτερο απ’ αυτό που εννοούμε όταν δεν γίνεται κάποτε πόλεμος. “Ειρήνη είναι όταν τ’ ανθρώπου η ψυχή γίνεται έξω στο σύμπαν ήλιος κι ο ήλιος ψυχή μες στον άνθρωπο” και ο μεγάλος Γερμανός δραματουργός Μπέρτολτ Μπρεχτ, φωτίζει τις συνέπειες αλλά και τις αιτίες του πολέμου στο δικό του εγχειρίδιο πολέμου: “Στους νικημένους, ο φτωχός λαός πέθαινε από την πείνα. Στους νικητές ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο”.

Γιατί τον πόλεμο δεν τον προκαλούν οι λαοί, αλλά οι λίγοι ισχυροί του πλούτου για να κερδίσουν περισσότερα. Γιατί ο πόλεμος δεν είναι ηρωισμός και δόξα, είναι καταστροφή».1 / 17

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...