Χάλκη: Σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών – Η Τουρκική ακτοφυλακή εμποδίζει τις έρευνες

Σκάφος του Λιμενικού
Φωτο Αρχείου

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης. Σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκε μισοβυθισμένο. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 96 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των αγνοούμενων είναι και 2 παιδιά.

Στην περιοχή, έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ένα ναυαγοσωστικό σκάφος, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στον τόπο του ναυαγίου σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και ελικόπτερο, καλώντας μέσω ασυρμάτου τα πλοία, που βρίσκονταν ήδη εκεί και συμμετείχαν στις έρευνες, να αποχωρήσουν επειδή, όπως ανέφεραν, το ναυάγιο έγινε «σε περιοχή έρευνας-διάσωσης που ελέγχει η Τουρκία».

Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα εμπορικά πλοία να υπακούσουν και να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το militaire.gr, δεν δίστασαν ακόμη και να παρενοχλήσουν με λέιζερ τα ελικόπτερα ενώ απαίτησαν από τον καπετάνιο του πλοίου «Αλεξάνδρα Α» να τους παραδώσει 15 ναυαγούς. Σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής επιχείρησαν, εκτός από τα εμπορικά πλοία, να παρεμποδίσουν, ανεπιτυχώς βέβαια, και την ελληνική πυραυλάκατο «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» που έσπευσε στην περιοχή του ναυαγίου, συμμετέχοντας στη διάσωση των μεταναστών.

Πληροφορίες από hcg

Δείτε ακόμα...