Χαρακτηριστική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας – Ρωσίας στον ΟΗΕ

Συμβούλιο Ασφαλείας Μονάχου
Φώτο Αρχείου / Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ / Πηγή: Eurokinissi

Η συζήτηση για την «πυρηνική αποτροπή» στην Ιαπωνία και η όξυνση στην Κορεατική Χερσόνησο φουντώνουν ενώ κλιμακώνεται συνολικά η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα και τη Ρωσία.

Ηταν χαρακτηριστική η συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζήτησαν οι ΗΠΑ μετά τις νέες βαλλιστικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ (6 δοκιμές μέσα σε ένα 12ήμερο).

Η αναπληρώτρια πρέσβειρα της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Αννα Εβστιγκνέεβα, είπε ότι «οι βαλλιστικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ ήταν απάντηση στις κοντόφθαλμες στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ που διεξάγονται γύρω από τη Βόρεια Κορέα». Επέκρινε δε τη Δύση για διαφορετική στάση «όταν μιλάμε για περιοχές στις οποίες διακυβεύονται πραγματικά τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα» και καταδίκασε «την επίμονη προσπάθεια των ΗΠΑ να προωθήσουν μονομερώς το δόγμα ασφάλειάς τους σε Ασία – Ειρηνικό (…) με βάση την αρχή “αν δεν είσαι μαζί μας, είσαι εναντίον μας”». Κατήγγειλε δε ανοιχτά «τη δημιουργία νέων στρατιωτικών συμμαχιών», όπως «την αποκαλούμενη AUKUS». Υποστήριξε ακόμη ότι «η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας είναι αδιέξοδη» και «δεν παράγει αποτελέσματα», αλλά και ότι «μια αύξηση στρατιωτικών μέτρων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους απειλεί με νέα κλιμάκωση εντάσεων στη Χερσόνησο, που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες και πολύ επικίνδυνες συνέπειες σε όλη τη Βορειοανατολική Ασία».

Ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Κίνας, Γκενγκ Σουάνγκ, δήλωσε ότι «για το ζήτημα του (βορειοκορεατικού) πυρηνικού προγράμματος, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών και επιδίδονται σε πολιτικούς ελιγμούς που δηλητηριάζουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αυξημένες εντάσεις στη Χερσόνησο δεν θα έπρεπε να εκπλήσσουν κανέναν». Παρότρυνε δε την Ουάσιγκτον να δείξει «ειλικρίνεια» και να «δώσει απάντηση στις εύλογες ανησυχίες» της Πιονγιάνγκ.

Από την πλευρά της, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, είπε ότι «είναι καθαρή η προσπάθεια Κίνας και Ρωσίας να ανταμείψουν τη Βόρεια Κορέα για τις αρνητικές της ενέργειες» και κάλεσε να ενισχυθούν οι κυρώσεις εναντίον της.

Μετά τη συνεδρίαση, οι ΗΠΑ εξέδωσαν ανακοίνωση καταδικάζοντας τις νέες δοκιμές της Πιονγιάνγκ, την οποία συνυπέγραψαν Βρετανία, Γαλλία, Αλβανία, Βραζιλία, Ινδία, Ιρλανδία, Νορβηγία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος για υποθέσεις Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ντ. Κρίτενμπρικ, είχε στηλιτεύσει την «αποτυχία Κίνας και Ρωσίας να εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους» όσον αφορά την εφαρμογή αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας. Αυτό «έδωσε θάρρος στην Πιονγιάνγκ να υπονομεύσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη διεθνή έννομη τάξη και το καθεστώς μη εξάπλωσης των πυρηνικών», ισχυρίστηκε.

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...