Την κατάθεση της κοινής πρότασης των κυβερνήσεων Ελλάδας, Κύπρου και Αυστρίας, που παρουσίασαν ήδη από τη Δευτέρα που αφορά την «πρωτοβουλία στήριξης» της Συρίας, αλλά και «πολιτικής παρέμβασης», μέσω «ειδικού απεσταλμένου», με «ενεργή παρουσία ΕΕ και των κρατών – μελών στη Δαμασκό για την εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση της κατάστασης», αλλά και «συνέχιση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας», τόνισε χτες στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, εμφανιζόμενος μάλιστα βέβαιος ότι «η ΕΕ και η Ελλάδα θα διατηρήσουν ουσιαστική παρουσία στην περιοχή, μεριμνώντας για την πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου», αυτό που κόβεται και ράβεται αναλόγως των σχεδιασμών του κεφαλαίου.
Διόλου τυχαία, στη γείτονα πληθαίνουν συζητήσεις και διαρροές για μια συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με τη νέα συριακή κυβέρνηση. Δημοσιεύονται μάλιστα αναλυτικοί χάρτες που διαγράφουν τελείως την Κύπρο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή. Κι αυτό, την ώρα που στο νησί «τρέχουν» σχέδια ΝΑΤΟποίησής του με περισσότερες βάσεις στα χέρια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, επιβεβαιώνοντας ότι όχι μόνο «ασφάλεια» δεν φέρνουν, αλλά δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο η θέση της Λευκωσίας στον ευρωατλαντικό καταμερισμό.
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ψέλλιζε χτες κάτι φληναφήματα του τύπου «είμαστε και θα είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», ενώ από την άλλη, επιβεβαιώνοντας το κουβάρι των ανταγωνισμών, έλεγε ότι «βρισκόμαστε σε μια φάση μεγάλων γεωστρατηγικών εξελίξεων και ανακατατάξεων». Εξελίξεις και ανακατατάξεις για τις οποίες, βέβαια, υπόλογη είναι και η κυβέρνηση όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και μορφώματα, που χαιρέτισαν την πτώση Ασαντ από την δράση Τούρκων και Ισραηλινών με τις πλάτες των Αμερικανών, όπως ακριβώς χαιρέτιζαν και την ευρωατλαντική επέμβαση στη Λιβύη με τα αντίστοιχα αποτελέσματά της, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Εξάλλου, πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, ανέβαλε το προγραμματισμένο για χθες ταξίδι του στο Βελιγράδι όχι για λόγους υγείας, αλλά επειδή αναμένονται εξελίξεις, πιθανώς και τις αμέσως επόμενες μέρες, οπότε όλα τα κέντρα είναι σε εγρήγορση, αναλύοντας πληροφορίες και συντάσσοντας αντίμετρα.
Σε αυτό το φόντο, ο Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Φινλανδία όπου το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται «Ατυπη Σύνοδος Βορρά – Νότου» (μετέχουν και οι πρωθυπουργοί των Ιταλίας, Σουηδίας και Φινλανδίας καθώς και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάγια Κάλας), ενώ τη Δευτέρα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο.