Χιλή: Χιλιάδες στρέμματα καμένα σε μεγάλες δασικές πυρκαγιές

Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται οι κεντρικές περιοχές της Χιλής, πάνω από μια βδομάδα, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη 301 μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Οπως όλα δείχνουν, οι υψηλές θερμοκρασίες λόγω της θερινής περιόδου στη χώρα της Λατινικής Αμερικής «όπλισαν» το χέρι και εμπρηστών, σε δάση που εδώ και δεκαετίες εκμεταλλεύονται ιδιωτικές εταιρείες. Οι περιοχές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο είναι η Μπίο Μπίο, η Αραουκανία και η Νιούμπλε, με τεράστιες δασικές εκτάσεις, ενώ ήδη 26 άνθρωποι έχουν βρει τραγικό θάνατο και εκατοντάδες είναι οι τραυματίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δασικής Υπηρεσίας, ως τις 6 Φλεβάρη 246.000 στρέμματα δάσους είχαν γίνει στάχτη, όπως και 1.156 κατοικίες και ορισμένα δημόσια κτίρια, ανάμεσά τους 6 Κέντρα Υγείας, ενώ χιλιάδες είναι όσοι ξεσπιτώθηκαν. Σε χτεσινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δυνάμεις κατάσβεσης έχουν θέσει τις περισσότερες εστίες υπό μερικό έλεγχο αλλά σε 81 εστίες δεν έχουν ακόμη επέμβει.

Επιπρόσθετο πρόβλημα είναι ότι στη Χιλή, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, η Πυροσβεστική έχει ελάχιστο μόνιμο προσωπικό και κυρίως εθελοντές, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς που βρίσκονται τώρα στα μέτωπα της φωτιάς, να απειλούνται από τους εργοδότες τους ότι αν δεν επιστρέψουν στην εργασία τους μπορεί να απολυθούν.

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Γκαμπιέλ Μπόριτς έχει κηρύξει τις 3 περιοχές σε κατάσταση συναγερμού, έχει στείλει δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, ενώ έχει ζητήσει και διεθνή συνδρομή με πυροσβέστες και μέσα. Ηδη δυνάμεις από Αργεντινή, Κολομβία και Μεξικό συμβάλλουν στο δύσκολο έργο στα πύρινα μέτωπα και αναμένονται μέσα και προσωπικό απ’ την Ισπανία, τις ΗΠΑ και αλλού.

Το ζήτημα των σκόπιμων πυρκαγιών έθεσε ο Πρόεδρος Μπόριτς που επισκέφτηκε τις προηγούμενες μέρες την πληγείσα περιοχή του Μπίο Μπίο και ταυτόχρονα ζήτησε τη συνεργασία του ντόπιου πληθυσμού, λέγοντας ότι «είναι προτιμότερο να προλαμβάνουμε παρά να καταστέλλουμε». Ωστόσο και αυτή η κυβέρνηση που ανέλαβε πέρσι τον Μάη, δεν έχει ως τώρα αμφισβητήσει τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών ξυλείας που λυμαίνονται τις δασικές εκτάσεις της περιοχής για να θησαυρίζουν, αξιοποιώντας νομοθεσία από την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...