Χιλή: Λαϊκές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις

Διαδηλώσεις στη Χιλή
Διαδηλώσεις στη Χιλή

Χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, αγρότες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο και δεκάδες άλλες πόλεις της Χιλής, συμμετείχαν τη Δευτέρα σε διαδηλώσεις και αγωνιστικές δραστηριότητες για τη 2η επέτειο των μεγάλων κινητοποιήσεων του Οκτώβρη του 2019, που κράτησαν για μήνες, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του Σ. Πινιέρα.

Τότε, συνδικαλιστικές, φοιτητικές, ιθαγενείς, αγροτικές οργανώσεις κατέκλυσαν τους δρόμους με διαδηλώσεις και απεργιακές συγκεντρώσεις, απαιτώντας ουσιαστική βελτίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, δωρεάν ποιοτική Παιδεία, Υγεία και περίθαλψη.

Χτες έγιναν εκδηλώσεις που είχαν γιορταστικό χαρακτήρα, αλλά και μνήμης για τους πάνω από 400 τραυματίες, που χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής στα μάτια. Επίσης, απαιτήθηκε να αφεθούν ελεύθεροι φυλακισμένοι από εκείνη την περίοδο.

Τα αιτήματα αφορούσαν και τώρα τη δημόσια Ασφάλιση, τη δωρεάν Παιδεία και Υγεία, την προσιτή στέγαση. Μετά το δημοψήφισμα του 2020 που ζήτησε αλλαγή του Συντάγματος βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάρτισής του από τη Συντακτική Συνέλευση.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...