Χιλή: Τουλάχιστον 75 άνθρωποι δηλητηριάστηκαν από τοξικά αέρια βιομηχανιών

Βιομηχανία στην πόλη Κιντέρο στη Χιλή
Βιομηχανία στην πόλη Κιντέρο στη Χιλή

Τουλάχιστον 75 άνθρωποι, εκ των οποίων 50 μαθητές, δηλητηριάστηκαν σήμερα από διοξείδιο του θείου που απελευθερώθηκε από τη βαριά βιομηχανία σε δύο πόλεις στο κεντροδυτικό τμήμα της Χιλής, όπου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης περιβαλλοντικής ανάγκης.

Οι πόλεις Κιντέρο και Πουτσουνκαβί που βρίσκονται βόρεια του Βαλπαραΐσο έχουν στο έδαφός τους εταιρίες εξορυκτικές, πετρελαϊκές, φυσικού αερίου, χημικές και τσιμεντοβιομηχανίες.

Πονοκέφαλοι, φαγούρα στα μάτια και στον λαιμό, ναυτία, «50 παιδιά και 25 βοηθοί δασκάλων επηρεάστηκαν από τις συνέπειες των τοξικών αερίων», αναφέρει ανακοίνωση του δήμου του Κιντέρο. Παιδιά και εκπαιδευτικοί τέθηκαν υπό παρακολούθηση, και στη συνέχεια μπόρεσαν να φύγουν από το νοσοκομείο.

«Είχαμε μια κορύφωση του διοξειδίου του θείου που ξεπέρασε πέντε φορές την ωριαία τιμή. Το Κιντέρο και Πουτσουνκαβί ανέχονταν την κατάσταση αυτή επί δεκαετίες, αλλά αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Ρουμπέν Γκουτιέρες, δήμαρχος του Κιντέρο, με πληθυσμό 31.000 κατοίκους, 120 χλμ. δυτικά του Σαντιάγο.

Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης περιβαλλοντικής ανάγκης στις δύο περιοχές όπου τα μαθήματα ανεστάλησαν, η γυμναστική δραστηριότητα απαγορεύτηκε όπως και κάθε απαγορευμένη πηγή θέρμανσης, ενώ οι θερμοκρασίες είναι δροσερές καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο.

Το διοξείδιο του θείου, δείκτης της ρύπανσης που συνδέεται με τα ορυκτά καύσιμα, αποτελεί μέρος των λεγόμενων κλασικών ατμοσφαιρικών ρύπων με αιωρούμενα σωματίδια, το όζον, το διοξείδιο του αζώτου και το μονοξείδιο του άνθρακα.

Η ρύπανση αυξήθηκε στην περιοχή των 50.000 κατοίκων όταν η κυβέρνηση της Χιλής τη μετέτρεψε από το 1958 σε βιομηχανικό κέντρο που τώρα έχει τέσσερις σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, διυλιστήρια πετρελαίου και χυτήρια χαλκού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...