Χιονοκαταιγίδα: Στο ίδιο έργο θεατές

Κακοκαιρία "Ελπίς": Χιόνια στην Αττική
Κακοκαιρία “Ελπίς”: Χιόνια στην Αττική / Πηγή: Eurokinissi

Στο ίδιο έργο θεατές και εφέτος με την κακοκαιρία «ΕΛΠΙΔΑ» ή καλύτερα σύμφωνα με την Κυβέρνηση και τους λοιπούς, θεομηνία που δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο για μία Μεσογειακή χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία πλήγηκε από την χιονόπτωση που έπληξε συγκεκριμένες περιοχές αποκλείοντας δρόμους, βυθίζοντας στο σκοτάδι σπίτια, επιχειρήσεις, δραστηριότητες.

Η Αττική Οδός έκλεισε τελείως από τη χιονόπτωση. Εκατοντάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν μαζί τους και οι οδηγοί αυτών καθώς και οι τυχόν επιβάτες.

Υπεύθυνοι;

Κατά τη Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Παπακώστα είναι οι οδηγοί που μπήκαν στην Αττική Οδό χωρίς αλυσίδες, προτείνοντας μάλιστα να βεβαιωθούν ανάλογα πρόστιμα σε βάρος τους.

Ποιοι όμως τους άφησαν να περάσουν, αφού πλήρωσαν ανάλογα διόδια; Η κ. Παπακώστα δεν μας λέει γιατί αυτοί που τους άφησαν είναι οι ιδιώτες που διαχειρίζονται τη συγκεκριμένη οδό, οι οποίοι αν και είχαν ενημερωθεί πριν για την επερχόμενη κακοκαιρία και βεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις περιστάσεις που δεν έπραξαν με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν και να κινδυνεύσουν τόσοι οδηγοί και επιβάτες των εγκλωβισμένων αυτοκινήτων.

Η διαχειρίστρια εταιρεία αποφάσισε να δώσει ως αποζημίωση, δύο χιλιάδες ευρώ (2.000) για το κάθε εγκλωβισμένο αυτοκίνητο. Τόσο τιμάται για την εταιρεία η εικοσιτετράωρη και παραπάνω ταλαιπωρία και ο κίνδυνος που υπέστησαν οι άνθρωποι αυτοί.

Η δε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μιλάει για ευθύνες που θα αποδοθούν στους υπαίτιους. Το ίδιο συνέβη και με τον περυσινό χιονιά «ΜΗΔΕΙΑ» που λίγο ως πολύ είχαμε τα ίδια αποτελέσματα όταν ολόκληρες περιοχές έμειναν για πολλές ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από τα πεσμένα δέντρα στα καλώδια.

Εφέτος, εκτός από την Αττική Οδό έκλεισαν και οι κεντρικές Λεωφόροι Κατεχάκη, Κηφισίας, Μεσογείων, καθώς και δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα τη στιγμή που λίγες ημέρες πριν εκδηλωθούν τα φαινόμενα τα οποία γνώριζαν τα κυβερνητικά κλιμάκια και το επιτελικό κράτος διαφήμιζε τα καινούργια οχήματα με τις ερπύστριες που παρέλαβε, τα οποία θα ρίχνονταν στον αποχιονισμό των δρόμων.

Αντιθέτως, έκλεισαν από τα χιόνια είσοδοι κεντρικών Νοσοκομείων, το ΕΚΑΒ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί πλήρως στις κλήσεις και όλα αυτά επειδή είμαστε μία Μεσογειακή χώρα, όπως κάποιοι υποστηρίζουν και τέτοια φαινόμενα δεν συμβαίνουν συχνά.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι για την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού υποστηρίζουν ότι θα περάσει και αυτό και τί θα τις κάνουμε τόσες ΜΕΘ, τόσα Νοσοκομεία που έκλεισαν όταν περάσει η κρίση ή τί θα τους κάνουμε τόσους υγειονομικούς που πρέπει να προσλάβουμε.

Με τη λογική αυτή της Κυβέρνησης δεν χρειάζεται λοιπόν να έχουμε μέσα πρόληψης και άμεσης αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων γιατί αυτές διαρκούν λίγο χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί να δίνουμε χρήματα σαν κράτος για να αγοράσουμε τα τελειότερα μέσα καταστολής των διαδηλώσεων, χημικά, αύρες, να προσλαμβάνουμε αστυνομικούς όχι για την πάταξη της εγκληματικότητας, αλλά για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, των απεργιών, των συνταξιούχων, των ανέργων, των φοιτητών και άλλων αδύναμων κοινωνικών ομάδων που διαμαρτύρονται για χαμένα αυτονόητα δικαιώματα.

Από την άλλη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αγοράζει πολεμικά αεροπλάνα ΡΑΦΑΛ, φρεγάτες και ό, τι πιο φονικό υλικό μπορεί για να χτίσει νεκρούς, τραυματίες, πρόσφυγες και κάθε δυστυχία στο όνομα της αμυντικής θωράκισης της χώρας στο βωμό των ξένων συμφερόντων. Η χώρα πρέπει να θωρακιστεί κοινωνικά με υγεία, παιδεία, κοινωνικές παροχές, αντιμετώπιση καταστροφών κλπ, εδώ ταιριάζουν οι στίχοι του Ιάκωβου Καμπανέλη από τον εχθρό λαό «και είμαστε Κράτος δυνατό σε εχθρούς και φίλους σεβαστό», ζητιανεύοντας η Κυβέρνηση χάρτινες συμμαχίες από τα γειτονικά κράτη, που στο τέλος αποδεικνύονται καταστροφικές, όπως μας διδάσκει η ιστορία, πληρώνοντας σήμερα την ανασφάλεια που μας δίνουν απλόχερα το ΝΑΤΟ και η Ε. Ε.

Αυτό που έπρεπε να γίνει από τη διαχειρίστρια εταιρεία της Αττικής Οδού έγινε από το στρατό, την Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική, τον Ερυθρό Σταυρό και διάφορους εθελοντές, δηλαδή από τον αλληλέγγυο φτωχό λαό.

Από την άλλη οι αρμόδιοι επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον, όπως πάντα σε κάθε δυσκολία με αποτέλεσμα άνθρωποι να τραυματίζονται, να πεθαίνουν, να χάνουν τις περιουσίες τους ύστερα από κάθε τέτοιου είδους φαινόμενο.

Τόσο η πρόσφατη καταστροφή με την ονομασία «ΕΛΠΙΔΑ» , όσο και τόσες άλλες που έλαβαν χώρα στο παρελθόν, υγειονομικές και οικονομικές κρίσεις που περνάμε, δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια οι αδύνατοι λαοί δοκιμάζονται από τις κρίσεις αυτές που δημιουργεί ο ιμπεριαλισμός, είτε είναι υγειονομικές (κορωνοϊός) είτε είναι οικονομικές και πώς τις διαχειρίζεται: Στις φυσικές καταστροφές ο ιμπεριαλισμός αφήνει ακάλυπτους τους λαούς αφού τους έχει διαλύσει τις κοινωνικές δομές και οι αδύναμοι κάθε τόσο επιβιώνουν, δεν διαβιώνουν, ζώντας με το φόβο τέτοιων φαινομένων.

Στην προκειμένη περίπτωση η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προτιμά καλύτερα να αποζημιώνει τους πληγέντες από τις διάφορες καταστροφές παρά να παίρνει προστατευτικά μέτρα, διότι οι αποζημιώσεις ίσως κοστίζουν λιγότερο.

Η χώρα μας κάθε τόσο δοκιμάζεται από διάφορες καταστροφές, οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,, ΠΑΣΟΚ) απέδειξαν πόσο ενδιαφέρονται. Μία κυβέρνηση, ένας κρατικός μηχανισμός το πόσο έτοιμος είναι θα το δείξει στην κρίση, όποια και αν είναι αυτή. Η λαϊκή παροιμία «ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται» ταιριάζει απόλυτα στις ελληνικές κυβερνήσεις, διότι είναι κυβερνήσεις καλοκαιρίας, δεν γνωρίζουν από κρίσεις και φαινόμενα καταστροφής, γνωρίζουν όμως πως πρέπει να δέρνουν το λαό, να απαγορεύουν απεργίες, καταπατώντας ανθρώπινα δικαιώματα, είναι κυβερνήσεις καταστολής, η οποία είναι πιο εύκολη από την πρόληψη γιατί η πρόληψη θέλει και σκέψη και χρήματα.

Το τραγελαφικό είναι ότι μετά από κάθε τέτοιου είδους φαινόμενο ακούμε από κυβερνητικά χείλη συγνώμη πλουσιοπάροχα δίνεται η λέξη αυτή στα θύματα των καταστροφών. Συγνώμη ζητάμε όταν κάνουμε λάθος σε ένδειξη αναγνώρισης προχωρώντας στο σωστό. Στην προκειμένη περίπτωση η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί να διορθώσει το λάθος με λάθος . Τα τελευταία χρόνια χορτάσαμε από κυβερνητικές συγνώμες.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση ασκεί έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της προχθεσινής χιονόπτωσης, ξεχνώντας ότι επί των ημερών που ήταν κυβέρνηση θρηνήσαμε νεκρούς από την παράλυση της κρατικής του μηχανής και τότε τα φαινόμενα αυτά χαρακτηρίστηκαν πρωτοφανή και θεομηνίες.

Όσο τα ιδιωτικά συμφέροντα και οι Όμιλοι θα κερδοσκοπούν άλλο τόσο θα πληγώνεται ο λαός. Όσο η Κυβέρνηση θα κλείνει το μάτι στους ιδιώτες, άλλο τόσο ο λαός θα προσπαθεί να επιβιώσει και θα επιβιώσει μέσα από τους διαρκείς και μαζικούς αγώνες του γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.

Δημήτρης Θωμάκος
Αστυνομικός Υποδιευθυνής ε.α.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...