Χίος: Το πλοίο ANT αρνήθηκε την ελληνική βοήθεια και κατευθύνθηκε με τη βοήθεια του τουρκικού λιμενικού στις τουρκικές ακτές

Λιμενικό σκάφος
Φώτο Αρχείου / Πηγή: EUROKINISSI

Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα αίτια της σύγκρουσης των δύο φορτηγών πλοίων στα ανοιχτά και Β/Δ της Χίου.

Ωστόσο, ο καπετάνιος του ενός πλοίου στο οποίο επιβαίνουν στο πλήρωμα και 10 Τούρκοι ναυτικοί, αρνήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια από το ελληνικό λιμενικό όταν του επισημάνθηκε από Έλληνα διασώστη ότι βρίσκεται σε ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης.

Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο ΑΝΤ, σημαίας Βανουάτου με 13 άτομα πλήρωμα, το οποίο έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές στη μέση του κύτους του μετά τη σύγκρουση με το φορτηγό πλοίο Potentia.

Το πλοίο συνοδευόμενο από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κατευθύνθηκε προς τις τουρκικές ακτές για την παροχή βοήθειας. Έως αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί κάποιο αίτημα εγκατάλειψης από τα πλήρωμα του άλλου πλοίου του Potentia, ενώ ήδη δύο ρυμουλκά από Πειραιά και Λαύριο συνδράμουν στην παροχή βοήθειας.

Στην περιοχή, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έσπευσαν επτά περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία ελικόπτερα σούπερ πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και παραπλέοντα πλοία.

Επίσης, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή έχει καταπλεύσει και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Επί του πλοίου σημαίας Βανουάτου, καταβιβάσθηκε διασώστης του Λιμενικού από το δεύτερο ελικόπτερο σούπερ πούμα που βρέθηκε στο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πληρώματος και την ανάγκη τυχόν παροχής βοήθειας. Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...