Χονγκ Κονγκ: Μαζικές παραιτήσεις βουλευτών

Κίνα - Χονγκ Κονγκ
Φώτο Αρχείου / Κίνα – Χονγκ Κονγκ

Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν σήμερα 15 βουλευτές του Χονγκ Κονγκ, αφού το Πεκίνο επέβαλε την απομάκρυνση τεσσάρων συναδέλφων τους.

Η κυβέρνηση του Πεκίνου πέρασε ένα ψήφισμα που επιτρέπει στις Αρχές του Χονγκ Κονγκ να απομακρύνουν τους πολιτικούς που θεωρούν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Λίγο αργότερα, οι νομοθέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από το νομοθετικό σώμα της ημιαυτόνομης πόλης ως ένδειξη αλληλεγγύης.

Η απομάκρυνση των τεσσάρων βουλευτών θεωρείται από πολλούς ως η τελευταία απόπειρα της Κίνας να περιορίσει τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ – κάτι που το Πεκίνο αρνείται.

Η Κίνα εισήγαγε έναν εκτεταμένο νόμο εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ στα τέλη Ιουνίου, ο οποίος ποινικοποίησε την «απόσχιση, ανατροπή και συμπαιγνία με ξένες δυνάμεις». Ο νόμος θεσπίστηκε μετά από χρόνια διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας και κατά της κεντρικής κυβέρνησης του Πεκίνου, έχοντας οδηγήσει σε πολλές συλλήψεις ακτιβιστών.

«Δεν μπορούμε πλέον να πούμε στον κόσμο ότι έχουμε ακόμα «μία χώρα, δύο συστήματα», αυτό δηλώνει τον επίσημο θάνατό του», δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Χονγκ Κονγκ Wu Chi-wai. 

Το γεγονός καταδίκασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ραμπ, λέγοντας πως το κινέζικο ψήφισμα αποτελεί «μια περαιτέρω επίθεση στον υψηλό βαθμό αυτονομίας και ελευθεριών του Χονγκ Κονγκ βάσει της κοινής δήλωσης Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας». Τόνισε επίσης ότι «αμαυρώνει τη διεθνή φήμη της Κίνας και υπονομεύει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ».

Με πληροφορίες από BBC

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...