Χονγκ Κονγκ: Νέες συγκρούσεις με αφορμή τον προτεινόμενο νόμο ασφαλείας

Κινα χαρτης

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Χονγκ Κονγκ ενάντια στον προτεινόμενο νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας.

Οι διαδηλωτές δημιούργησαν προσωρινά οδοφράγματα και φώναζαν συνθήματα όπως «Πέντε αιτήματα, όχι λιγότερο» σε σχέση με τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης της φερόμενης αστυνομικής βίας κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών πέρυσι.

Οχήματα με κανόνι νερού και άλλα θωρακισμένα της αστυνομίας βρίσκονται στο Causeway Bay, ενώ η αστυνομία του Wan Chai χρησιμοποίησε δακρυγόνα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κρατούνται περισσότερα από 100 άτομα.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού.

Η ανακοίνωση για την κατάθεση του νομοσχεδίου την Πέμπτη, έπληξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και αξιοποιήθηκε από ξένες κυβερνήσεις, διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ορισμένα επιχειρηματικά λόμπι για να επιτεθούν στην Κίνα.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους την Κυριακή, ο κορυφαίος διπλωμάτης της κινεζικής κυβέρνησης Γουάν Γι δήλωσε ότι η νέα νομοθεσία θα στοχεύει σε μια στενή κατηγορία πράξεων και δεν θα έχει αντίκτυπο στις ελευθερίες ή τα δικαιώματα της πόλης ή στα συμφέροντα ξένων εταιρειών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Wang είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι πιο σίγουροι για τη σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ, αντί να ανησυχούν περισσότερο.

Το Χονγκ Κονγκ μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε πιόνι που αξιοποιείται στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Το ζήτημα είναι ο λαός του Χονγκ Κονγκ να βγει στο προσκήνιο με αιτήματα που πραγματικά θα εκφράζουν τα δικά του συμφέροντά του και όχι των πολυεθνικών που εδρεύουν εκεί κι αξιοποιούν τις λαϊκές αντιδράσεις για να εξυπηρετήσουν το ένα ή το άλλο ιμπεριαλιστικό κράτος στους με τεξύ τους ανταγωνισμούς.

Πηγή: aljazeera.com

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...