Χονγκ Κονγκ: Πλήττεται από τις χειρότερες βροχές των τελευταίων 140 ετών

Πλημμύρες στην Κίνα - Ιούλης 2021
Φώτο Αρχείου / Πλημμύρες στην Κίνα – Ιούλης 2021 / Πηγή: Twitter

Το διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ επλήγη σήμερα από τις χειρότερες βροχοπτώσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ αφότου άρχισαν να τηρούνται συστηματικά μετεωρολογικά αρχεία, το 1884, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες και να υπάρξουν πολλά προβλήματα στις μεταφορές και στις συγκοινωνίες, προτού καν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από το πέρασμα τυφώνα.

Τη γειτονική κινεζική μητρόπολη Σεντζέν έπληξαν ταυτόχρονα από χθες Πέμπτη οι χειρότερες βροχοπτώσεις στα χρονικά από το 1952, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Η περιοχή βρέθηκε αντιμέτωπη με ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες και θερμοκρασίες ρεκόρ το καλοκαίρι, φαινόμενα που όπως τονίζουν επιστήμονες επιδεινώνει η κλιματική αλλαγή.

Το παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ, η μετεωρολογική υπηρεσία της μεγαλούπολης, έκανε λόγο για κατακρημνίσεις 158,1 χιλιοστών μόνο από τις 23:00 μέχρι τα μεσάνυχτα [σ.σ. τοπικές ώρες· από τις 18:00 ως τις 19:00 χθες Πέμπτη ώρες Ελλάδας].

Ως τώρα, οι αρχές δεν έχουν κάνει λόγο για θύματα.

Ανακοίνωσαν ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα «εξαιτίας των ακραίων συνθηκών», όπως και μέρος της υπηρεσίας τελωνείων στα σύνορα Χονγκ Κονγκ – Σεντζέν.

Σύμφωνα με τις αρχές του Χονγκ Κονγκ, οι αρχές της Σεντζέν σκέφτονται να απελευθερώσουν ποσότητες ύδατος από ταμιευτήρες της μεγαλούπολης, κάτι που αν προχωρήσει υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει πλημμύρες στο βόρειο τμήμα της ημιαυτόνομης περιοχής.

Η εταιρεία διαχείρισης του μετρό του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε πως έθεσε εκτός λειτουργίας μέρος του δικτύου -τουλάχιστον μια από τις γραμμές- διότι πλημμύρισε σταθμός.

Στους δρόμους, οχήματα και λεωφορεία βυθίζονταν στα νερά περίπου ως τη μέση.

Τη νότια Κίνα έπληξαν το σαββατοκύριακο δυο τυφώνες, ο ένας πίσω από τον άλλο: ο Σαολά και ο Χαϊκούι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...