Χονγκ Κονγκ: Υπό κράτηση θα παραμείνουν δύο στελέχη της εφημερίδας Apple Daily

Κίνα - Χονγκ Κονγκ
Φώτο Αρχείου / Κίνα – Χονγκ Κονγκ

Υπό κράτηση παραμένουν δύο στελέχη της εφημερίδας Apple Daily του Χονγκ Κονγκ, επικριτικής προς την Κίνα, μία ημέρα αφού δικαστήριο απήγγειλε εναντίον τους κατηγορίες βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας.

Περισσότεροι από 500 αστυνομικοί επέδραμαν την Πέμπτη στα γραφεία της εφημερίδας για έρευνα, η οποία συνδεόταν, σύμφωνα με τις αρχές, με την δημοσίευση άρθρων που καλούσαν για την επιβολή κυρώσεων κατά της Κίνας.

Πέντε στελέχη της εφημερίδας, ανάμεσά τους ο διευθυντής σύνταξης Ράιν Λο και ο γενικός διευθυντής Τσούνγκ Κιμ-χουνγκ, συνελήφθησαν. Εναντίον των δύο ανδρών απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνεργασία με ξένες δυνάμεις, βάσει του νόμου περί εθνικής ασφαλείας που επέβαλε το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ το περασμένο καλοκαίρι. Οι άλλοι τρεις συλληφθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι υπό όρους εν αναμονή της ολοκλήρωσης των ερευνών.

Ο δικαστής Βίκτορ Σο εκτίμησε ότι δεν παρουσιάστηκαν επαρκή στοιχεία ώστε να πειστεί το δικαστήριο «ότι οι κατηγορούμενοι δεν θα συνεχίσουν τις πράξεις που έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».

Οι δύο άνδρες θα παραμείνουν υπό κράτηση ως τις 13 Αυγούστου, οπότε και έχει οριστεί η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεσή τους, καθώς οι εισαγγελείς εξήγησαν ότι η αστυνομία χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει τους 40 υπολογιστές και τους 16 σέρβερ που κατασχέθηκαν από τα γραφεία της εφημερίδας.

«Θα συνεχίσουμε να εκδίδουμε την εφημερίδα μας», τόνισε η αναπληρώτρια διευθύντρια σύνταξης της Apple Daily Τσαν Πούι- μαν έξω από το δικαστήριο. Αυτή αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους χθες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...