Χωρίς υπουργούς Άμυνας τα εγκαίνια του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως Καλαμάτας

Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως Καλαμάτας
Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως Καλαμάτας


Χωρίς την παρουσία των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως Καλαμάτας.

Ο λόγος που δεν παραβρέθηκαν οι υπουργοί οφείλεται στην ακύρωση της επίσκεψης του βασικού προσκεκλημένου, του υπουργού Άμυνας του Ισράηλ, Μπένι Γκαντζ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ισραηλινός υπουργός θα επισκεφθεί τον Τούρκο ομόλογο του, Χουλουσί Ακάρ την ερχόμενη εβδομάδα.

Η αναθέρμανση των σχέσεων των δύο κρατών, που επισημοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, είχε ξεκινήσει πριν λίγο καιρό υπό το βλέμμα των ΗΠΑ που επιθυμούν διακαώς συμμαχίες που θα ενισχύσουν τα σχέδια τους κατά των επιρροών στην περιοχή από Ρωσία και Κίνα. 

Η ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντζ στην Ελλάδα οφείλεται σε λόγους που επιβάλλουν ο υπουργός να βρίσκεται στο Ισραήλ, αναφέρουν ισραηλινές πηγές, ενώ σημειώνουν ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ είναι σταθερές και σημαντικές και για τις δύο πλευρές.

Στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας παρευρέθηκαν, τελικά, εκπροσωπώντας το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Διοικητής της Διεύθυνσης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ), υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Βαγενάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, κ. Yair Kulas, και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Elbit Systems, κ. Μπεζχαέλ (Μπούτζι) Μάχλις.

Το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως Καλαμάτας

Σε κάθε περίπτωση, τα εγκαίνια του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως Καλαμάτας πραγματοποιήθηκαν.

Το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως Καλαμάτας δημιουργήθηκε στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος στην Καλαμάτα, έπειτα απ’ την διακρατική συμφωνία Ελλάδας και Ισραήλ.

Η συμφωνία προβλέπει συμβόλαιο ύψους 1,65 δισ. δολαρίων, για την εγκατάσταση και τη λειτουργία ενός εκπαιδευτικού κέντρου για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία από την ισραηλινή εταιρεία «Elbit Systems», για μια περίοδο 22 ετών. Το κέντρο θα γίνει κατά τα πρότυπα της αεροπορικής ακαδημίας του Ισραήλ και θα εξοπλιστεί με 10 εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 από την ιταλική εταιρεία Leonardo (LDOFMI). Αναφέρεται επίσης ότι η «Elbit» θα προμηθεύσει εξοπλισμό αναβάθμισης για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-6 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, προσομοιωτές πτήσης και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Αυτή η «αμυντική» συμφωνία, που υπογράφηκε τον Απρίλιο του ’21, εντάσσεται σε μια πορεία για ακόμα στενότερες σχέσεις με το κράτος – δολοφόνο, τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση και σε αυτό το πεδίο.

Με την ολοκλήρωση της υλοποίησης της εν λόγω συμφωνίας παραδίνεται ο σκληρός πυρήνας “καλλιέργειας και διαμόρφωσης του μαχητικού πνεύματος των Ελλήνων πιλότων”, (είναι η αποστολή που επιτελούσε η 120 ΠΕΑ), σε ιδιωτικές εταιρείες που συμπράττουν με ένα κράτος δολοφόνο το Ισραήλ.

Η λύση η οποία επιλέχθηκε, είναι πλέον παραδεκτό κυρίως στο χώρο των ιπταμένων της ΠΑ ότι πέρα απ’ τα τεράστιο κόστος της, θα της στερήσει τη μέχρι σήμερα ευελιξία που είχε, στο να αναπροσαρμόζει τις ανάγκες της όποτε αυτή το επέλεγε, καλύπτοντας άμεσα και αποτελεσματικά τις έκτακτες και ιδιαίτερες ανάγκες της. Γενικά της αφαιρεί τη δυνατότητα της επιχειρησιακής προσαρμογής και λειτουργίας της στις ελληνικές ιδιαιτερότητες, κι όχι σ’ αυτές που απορρέουν απ’ τις κυβερνητικές δεσμεύσεις συμμετοχής στα ΑμερικανοΝΑΤΟικά διευθυντήρια.

Δείτε ακόμα...