Τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις που δημιουργεί στον Τουρισμό η ανάπτυξη με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος επιχειρεί να διαχειριστεί το πρώτο μέρος του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού, τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σε σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, τη στιγμή που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια ρεκόρ εσόδων αφίξεων κερδών, ταυτόχρονα, οι μισθοί μετά βίας βρίσκονται στα επίπεδα του 2011, ενώ υπάρχουν εντατικοποιημένη δουλειά με 12ωρα και 13ωρα όλη τη σεζόν χωρίς ρεπό, διαμονή σε τρώγλες και προβλήματα υγείας και ψυχικά νοσήματα εξαιτίας της σωματικής εξάντλησης: «Έτσι βγαίνουν τα αμύθητα κέρδη των μεγάλων του κλάδου», σημείωσε.
Ειδική αναφορά έκανε και σε όλα όσα ταλανίζουν τους νησιώτες, όπως το δυσβάσταχτο κόστος των ακτοπλοϊκών, η ανεπαρκής διασύνδεσή τους με το τέλος της σεζόν, η ακρίβεια που «χτυπάει κόκκινο στα βασικά είδη», οι μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό σε δομές Υγείας, η έλλειψη στέγης για μακροχρόνια ενοικίαση που έχει οδηγήσει στην εκτόξευση των ενοικίων και τα αναγκαία έργα υποδομής για την ικανοποίηση και την προστασία του λαού που επειδή «δεν έχουν να κάνουν με τον Τουρισμό, δεν μπαίνουν καν στη συζήτηση».
Πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ευνοούν τους μεγάλους ομίλους στον τουρισμό, δεν αντιμετωπίζουν τις συνέπειες στο περιβάλλον και το μεγάλο ζήτημα της στέγης για τους εργαζόμενους, ενώ μεγαλώνουν τα εμπόδια στο δικαίωμα των διακοπών της εργατικής-λαϊκής οικογένειας.
Σχετικά με τα Airbnb, ο Χρ. Κατσώτης ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να διαχειριστεί, μέσα από τη θέσπιση προδιαγραφών, τις αντιθέσεις που έχουν δημιουργηθεί με τα μεγάλα ξενοδοχεία, καθώς «την τελευταία διετία έχουν αποκτήσει μεγάλο και συνεχώς διευρυνόμενο κομμάτι της τουριστικής κίνησης». Όπως είπε, αυτές οι αντιθέσεις «δεν έχουν να κάνουν με την ικανοποίηση της ανάγκης του λαού για δωρεάν ή φθηνές διακοπές, αλλά με τον τζίρο και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου στον κλάδο». Ειδική αναφορά έκανε, μάλιστα, στη διαφοροποίηση που υπάρχει στις μεγάλες εταιρείες που εκμεταλλεύονται πολλές κατοικίες για βραχυχρόνια μίσθωση και σε αυτούς που έχουν συμπληρωματικό εισόδημα από μία κατοικία Airbnb.
Μιλώντας για το σημείο της αιτιολογικής έκθεσης που αναφέρεται στο ισχύον καθεστώς κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών και στο γεγονός ότι δεν λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια περιβαλλοντικής απόδοσης, ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι η κατηγοριοποίηση είναι ο «περιβαλλοντικός φερετζές» της μετατροπής της γης, του περιβάλλοντος και του τουρισμού σε εμπόρευμα και σε κερδοφόρα διέξοδο για τους τουριστικούς ομίλους. Παράλληλα, για την εκχώρηση της αρμοδιότητας πιστοποίησης πάλι στο ξενοδοχειακό επιμελητήριο, τόνισε ότι «η υποχρέωση μιας ακόμα πιστοποίησης συνεπάγεται την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση».
Αναφερόμενος στο β’ μέρος του νομοσχεδίου που αφορά την απλούστευση του πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας γραφείων ενοικίασης, ο βουλευτής του ΚΚΕ εξήγησε ότι διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις, περιορίζει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και ουσιαστικά στοχεύει στην «πλήρη απελευθέρωση της δράσης μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αφού καταργείται κάθε διαδικασία για την αδειοποίηση στους επιχειρηματικούς ομίλους που αφορούν όρους ασφάλειας και δημόσιας υγείας, καταργούνται ουσιαστικά οι έλεγχοι».
Ο Χρ. Κατσώτης μίλησε και για ορισμένες από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο γ’ μέρος του νομοσχεδίου και που αποσκοπούν στην ικανοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων, όπως το άρθρο 22 που προβλέπει αλλαγές σε ήδη χωροθετημένες θαλάσσιες και χερσαίες ζώνες δήθεν «στο όνομα της προσβασιμότητας», ωστόσο, όπως είπε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, εδώ «είναι καθαρός ο στόχος του νομοσχεδίου» να δοθούν περιβάλλον και ελεύθεροι χώροι «δώρο» στην επιχειρηματική δράση. Αναφέρθηκε, επίσης, μεταξύ άλλων, και στο άρθρο 23 που προβλέπει τζάμπα θαλασσινό νερό για πισίνες σε βίλες και ξενοδοχειακούς ομίλους, στο άρθρο 25 που διευρύνει την έννοια «ξενοδοχειακά καταλύματα» και της χρήσης τους προς όφελος της κερδοφορίας των τουριστικών ομίλων, αλλά και στο άρθρο 27 που ενισχύει περαιτέρω τα περιβόητα κάμπινγκ πολυτελείας, ώστε να «είναι από παντού αποκλεισμένος» ο λαός.
Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε πως αποτελεί μονόδρομο για τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα ο ριζικά διαφορετικός τρόπος που προτείνει το ΚΚΕ, αυτός της εργατικής εξουσίας και του σοσιαλισμού-κομμουνισμού, όπου «κριτήριο της ανάπτυξης δεν θα είναι το ποσοστό κέρδος, αλλά η συνεχώς διευρυνόμενη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών» και η προώθηση μιας τουριστικής ανάπτυξης «που θα προτάσσει τις ανάγκες των εργαζομένων για αναψυχή». Σε αυτόν τον δρόμο κάλεσε τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και συνολικά τον λαό «να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους και να συγκρουστούν με την κυβερνητική πολιτική και την κερδοφορία των ομίλων».