Χρ. Σταϊκούρας: Εξαπάτηση με νέες «παρεμβάσεις στα καύσιμα»

Ακρίβεια - Βενζινάδικο - Στιγμιότυπο από πρατήριο υγρών καυσίμων στον Πειραιά, Τρίτη 7 Ιουνίου 2022.
Φώτο Αρχείου / Στιγμιότυπο από πρατήριο υγρών καυσίμων στον Πειραιά, Τρίτη 7 Ιουνίου 2022. (ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ/EUROKINISSI)

Με τις τιμές των καυσίμων αλλά και του ηλεκτρισμού να συνεχίζουν να ροκανίζουν το λαϊκό εισόδημα και τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά να κόβουν πλέον ακόμα και από το φαγητό τους, η κυβέρνηση επιχειρεί μια ακόμη επικοινωνιακού τύπου εξαπάτηση, υποσχόμενη, μέσω του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, νέες «παρεμβάσεις στα καύσιμα» με ορίζοντα τριμήνου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό σταθμό, εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα επιδότηση στα καύσιμα από τον Ιούλη, παραπέμποντας για τις λεπτομέρειες του νέου «πακέτου» στη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει με τον πρωθυπουργό την ερχόμενη βδομάδα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα ακόμα μικροποσό (ακούγονται διάφορα σενάρια περί 60 – 80 ευρώ) σε σχέση με τις ανάγκες που έχουν οι λαϊκές οικογένειες και που βεβαίως δεν φτάνουν ούτε για τα καύσιμα δύο βδομάδων, για κάποιον που κινείται καθημερινά με το αυτοκίνητό του για να πάει στη δουλειά του.

Κατά τ’ άλλα, ο Χρ. Σταϊκούρας επέμεινε για την επάρκεια των έως τώρα κυβερνητικών μέτρων στην αντιμετώπιση των μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα λέγοντας ότι σύντομα «οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα δουν στο πορτοφόλι τους τα αποτελέσματα» και χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης «εξαιρετικά γενναίες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο»…

Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη επιδότηση στα καύσιμα έφτανε στο ανώτερο ποσό τα 50 ευρώ για τους μήνες Απρίλη, Μάη, Ιούνη δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση όσοι εντάσσονταν στο μέτρο θα λάμβαναν κάτι λιγότερο από 17 ευρώ τον μήνα για καύσιμα κίνησης. Σε ανάλογα επίπεδα και με την ίδια λογική του «κουπονιού» αναμένεται να είναι και η νέα επιδότηση κι ενώ πια η βενζίνη σε όλη τη χώρα έχει ξεπεράσει τα 2,3 ευρώ/λίτρο και σε κάποιες περιοχές της επαρχίας τα 2,5 και τα 2,6 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, χτες στον νομό Αττικής η τιμή της βενζίνης βρισκόταν στα 2,39 ευρώ και του ντίζελ κίνησης στα 2,03, στα Δωδεκάνησα είχε φτάσει τα 2,536 ευρώ, στην Ευρυτανία τα 2,503 ευρώ και στις Κυκλάδες τα 2,61 ευρώ. Την ίδια στιγμή η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές είχε φτάσει στα 117 και 119 δολάρια το βαρέλι (αργό και μπρεντ αντίστοιχα) καταγράφοντας 5,54% αύξηση τον τελευταίο μήνα. Την ίδια ώρα βέβαια ούτε σκέψη δεν υπάρχει για κατάργηση ή μείωση των φόρων στα καύσιμα, οι οποίοι να υπενθυμίσουμε παραμένουν στο 24% ο ΦΠΑ, ενώ ο συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης είναι 700 και 410 ευρώ/1.000 λίτρα.

Τίποτα φυσικά δεν έχει αλλάξει και με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες έχουν αγκιστρωθεί πάνω από τα 200 ευρώ/MWh στο εγχώριο Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπου χτες συγκεκριμένα βρίσκονταν στα 215 ευρώ. Η κυβερνητική πολιτική επί της ουσίας παγίωσε τις υψηλές τιμές ρεύματος, ενώ οι όποιες παρεμβάσεις δεν προσφέρουν τίποτε το ουσιαστικό στα λαϊκά νοικοκυριά, αφού αυτό που κάνουν ασταμάτητα είναι να ρίχνουν κρατικό χρήμα στο «βαρέλι δίχως πάτο» της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρισμού και τα όποια ποσά δίνονται ως επιδότηση στους λογαριασμούς νοικοκυριών, μικρών επιχειρήσεων και αγροτών στη συνέχεια θα ζητηθούν πίσω από τα λαϊκά στρώματα μέσω της φορολογίας.

Δείτε ακόμα...