Χρονικό της δίκης της Χρυσής Αυγής

Δικη Χρυσης Αυγης
Πηγή: Eurokinissi

Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε στο A’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας στις 20.4.2015. Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν η Μαρία Λεπενιώτη και στη σύνθεση μετείχαν ακόμη η Γεσθημανή Τσουλφόγλου και ο Ανδρέας Ντόκος, με αναπληρώτρια πρόεδρο την Μαρία Βάρκα και αναπληρωματικό μέλος τον Δημήτριο Ανέστη. Εισαγγελέας ήταν η Αδαμαντία Οικονόμου, με αναπληρωτή τον Στυλιανό Κωσταρέλο.

Οι κατηγορούμενοι ήταν αρχικά 69, από τους οποίους ένας απεβίωσε. Το σύνολο σχεδόν των κατηγορουμένων παραπέμφθηκε να δικαστεί για το αδίκημα της ένταξης ή διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα). Παράλληλα με το βασικό αυτό αδίκημα, ορισμένοι από τους κατηγορούμενους παραπέμφθηκαν να δικαστούν και για άλλα αδικήματα.

Ειδικότερα, δεκαοκτώ (18) κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και συνέργεια σε αυτήν. Τέσσερις (4) κατηγορούμενοι για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Πέντε (5) κατηγορούμενοι για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ, ενώ κατά περίπτωση ασκήθηκαν διώξεις και για άλλα αδικήματα, όπως παράνομη οπλοφορία, πρόκληση σωματικών βλαβών, εκβίαση, κατοχή ναρκωτικών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας κ.ά. Για το αδίκημα της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης παραπέμφθηκαν να δικαστούν ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος, καθώς και 17 ναζιστές πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Κατά τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο εξέτασε ακόμη αρκετές υποθέσεις.


Η δίκη ξεκίνησε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων που δηλώθηκαν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας έφτασαν περίπου τους 100, ενώ αντίστοιχα από την πλευρά των θυμάτων παραστάθηκαν ως Πολιτική Αγωγή συνήγοροι.

Κατά την πρώτη μέρα της διαδικασίας, ομάδες χρυσαυγιτών επιτέθηκαν και χτύπησαν φίλους του Π. Φύσσα, οι οποίοι είχαν κληθεί στο δικαστήριο ως μάρτυρες της υπόθεσης δολοφονίας του. Αντίστοιχες πρακτικές, με απειλές, προκλήσεις και επιθέσεις από την πλευρά των χρυσαυγιτών, συνεχίστηκαν και σε όλη τη διάρκεια της δίκης, τόσο εντός όσο και εκτός δικαστηρίου.

Η κύρια αποδεικτική διαδικασία διήρκεσε συνολικά 453 δικάσιμους, κατά τις οποίες εξετάστηκαν 131 μάρτυρες του κατηγορητηρίου, 16 μάρτυρες που πρότεινε η Πολιτική Αγωγή, 69 μάρτυρες υπεράσπισης (από τους 265 που είχαν αρχικά προταθεί!) και αναγνώστηκαν εκατοντάδες έγγραφα του κατηγορητηρίου, καθώς και έγγραφα που προσκομίστηκαν και από τις δύο πλευρές. Αξίζει να σημειωθεί, προκειμένου να γίνει αντιληπτός ο τεράστιος όγκος των εγγράφων της δικογραφίας, ότι το μέγεθός της προσέγγιζε το 1,5 Terabyte.

Της έκδοσης της απόφασης του δικαστηρίου προηγήθηκε το στάδιο των αγορεύσεων των δικηγόρων Πολιτικής Αγωγής και υπεράσπισης. Συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ήταν οι Αντώνης Αντανασιώτης, Αγγελος Βρεττός, Ελένη Ζαφειρίου (η οποία συνταξιοδοτήθηκε κατά την εξέλιξη της δίκης), Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, Μάνος Μαλαγάρης, Τάκης Σαπουντζάκης και Χάρης Στρατής.

Η ομάδα των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας του Π. Φύσσα αποτελούνταν από τους Χρύσα Παπαδοπούλου, Ανδρέα Τζέλλη, Ελευθερία Τομπατζόγλου, καθώς και από τις Βιολέτα Κουγιάτσου και Ελλάδα Χριστοδούλου. Τέλος, συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ ήταν οι Τάκης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...