Χτυπάει «κόκκινο» η λειτουργία των νοσοκομείων στη Δυτική Ελλάδα – Τραγικές ελλείψεις με ευθύνη των έως και σήμερα κυβερνήσεων

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως απόρροια των διαχρονικών έως και σήμερα κυβερνητικών μέτρων στον χώρο της Υγείας, αναδεικνύουν με παρεμβάσεις τους οι Οργανώσεις του ΚΚΕ. Περιοδείες, συσκέψεις, Ερωτήσεις στη Βουλή είναι στην ημερήσια διάταξη, μαζί με την πρωτοπόρα δράση των μελών και οπαδών του ΚΚΕ, ώστε να οργανωθεί η πάλη για τη διεκδίκηση μέτρων ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων, για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

Σε μια ολόκληρη περιοχή, όπου υπάρχουν μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος, η κατάσταση στον χώρο της Υγείας συνεχώς επιδεινώνεται, χωρίς εδώ και ενάμιση χρόνο, από το ξέσπασμα της πανδημίας, να λαμβάνεται κάποιο ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης. Σημαντικό ρόλο στην επιβάρυνση των δημόσιων νοσοκομείων παίζει και η λεγόμενη «διασύνδεσή» τους, όπου ελλείψεις του ενός καλείται να τις αντιμετωπίσει άλλο, ακόμη και με μετακινήσεις προσωπικού από νομό σε νομό.

Ορισμένα στοιχεία – που δεν αφορούν όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα στη Δυτική Ελλάδα – είναι αποκαλυπτικά της τραγικής κατάστασης που επικρατεί, η οποία επιβαρύνει όχι μόνο τους εργαζόμενους σε αυτά (γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό) αλλά και το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων που δεν μπορούν να βρουν… «την υγειά τους», αντιθέτως, αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας αδρά στον ιδιωτικό τομέα.

Συγχωνεύτηκαν πέντε κλινικές στο ΠΓΝ Πατρών

Το κύριο βάρος των προβλημάτων στον χώρο της Υγείας σχεδόν για όλη τη Δυτική Ελλάδα, και όχι μόνο για την Αχαΐα, δέχονται τα Νοσοκομεία της Πάτρας και ιδιαίτερα το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο στο Ρίο, που είναι και το μεγαλύτερο. Πρόκειται για ίδρυμα που δέχεται περιστατικά όχι μόνο από τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας αλλά και από τα νησιά της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, πολλές φορές και από άλλους νομούς, είτε της Πελοποννήσου είτε της Ηπείρου.

Αν και ο Οργανισμός του προβλέπει 2.200 άτομα προσωπικό, οι κενές θέσεις σήμερα φτάνουν τις 400, ενώ άλλες 300 βγαίνουν σε αναστολή, με αφορμή τα μέτρα για τον εμβολιασμό. Σήμερα, έχουν συγχωνευτεί πέντε κλινικές. Συγκεκριμένα, η Οφθαλμολογική, η Δερματολογική, οι Παθολογικές Α’ και Γ΄ και η Χειρουργική. Μία πτέρυγα της τελευταίας χρησιμοποιείται για ύποπτα περιστατικά κορονοϊού. Στο νοσοκομείο έχει απομείνει ένας (!) τεχνικός για όλο τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ ήδη γίνονται αναφορές για την είσοδο ιδιωτικής εταιρείας που θα αναλάβει την καθαριότητα, εφόσον με τα μέτρα των αναστολών απειλούνται 15 καθαρίστριες.

Οριακή η λειτουργία της ΜΕΘ στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας»

Στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Αγιος Ανδρέας» (δεύτερο μεγαλύτερο στην πόλη), λόγω της έλλειψης προσωπικού και της κατάστασης με την πανδημία, έχουν συγχωνευθεί ουσιαστικά όλες οι κλινικές που αφορούν τον χειρουργικό τομέα (Ορθοπεδική, Πλαστική, ΩΡΛ, Χειρουργική). Η πραγματοποίηση τακτικών χειρουργείων έχει μειωθεί κατά πολύ, αφού μπορούν να λειτουργήσουν μόνο τα 2 από τα διαθέσιμα χειρουργικά τραπέζια.

Επίσης, από τη γενική ΜΕΘ του νοσοκομείου έχουν αποχωρήσει από τους 24 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων οι 9, ενώ στην αντίστοιχη Μονάδα για τα περιστατικά κορονοϊού από τα 17 μέλη προσωπικού, μόνο τα 4 είναι μόνιμα (τα υπόλοιπα 13 είναι συμβασιούχοι), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη λειτουργία της μονάδας στο μέλλον. Πρόσφατα, ξεκίνησαν οι μετακινήσεις γιατρών από κλινική σε κλινική, με αποτέλεσμα καρδιολόγος να εργάζεται στη Νεφρολογική κλινική.

Να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός του ιδρύματος προβλέπει 1.500 άτομα προσωπικό για 470 κλίνες και σήμερα εργάζονται 350 λιγότερα για παραπάνω κρεβάτια, ενώ 180 εργαζόμενοι απειλούνται με αναστολή, με τα ειδοποιητήρια να φτάνουν καθημερινά σε αρκετούς απ’ αυτούς. Αξίζει να αναφερθεί, επιπλέον, ότι το φαρμακείο του νοσοκομείου στεγάζεται σε κοντέινερ στο προαύλιό του, σε χώρο που λειτουργεί ως πάρκινγκ!

Χωρίς ΜΕΘ και αξονικό και με ελάχιστο προσωπικό το ΓΝ Αγρινίου

Στη γειτονική Αιτωλοακαρνανία, εδώ και περίπου δύο μήνες, το ΓΝ Αγρινίου λειτουργεί χωρίς ΜΕΘ, αφήνοντας ακάλυπτους όχι μόνο τους ασθενείς από κορονοϊό αλλά και κάθε άλλο αναγκαίο περιστατικό (στον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της Ελλάδας). Μπορεί η διοίκηση να δεσμεύεται ότι η ΜΕΘ θα λειτουργήσει στις 13 Σεπτέμβρη (μόνο για τα περιστατικά Covid-19), δεν απαντάει όμως τι θα γίνει με τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες.

Το νοσοκομείο λειτουργεί με πεπαλαιωμένο Οργανισμό (αφορούσε το προηγούμενο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης), που είναι ανεπαρκής ούτως ή άλλως και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και στα προβλήματα ακόμη και πριν από την πανδημία.

Αναπτύχθηκαν 300 κλίνες χωρίς να προβλεφθεί η πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού, ξεκινώντας από την έναρξη λειτουργίας του με μεγάλες ελλείψεις. Τώρα, δεκάδες εργαζόμενοι βγήκαν σε αναστολή, ενώ 40 βρίσκονταν στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας σε αναρρωτική άδεια. Τα κενά γιγαντώθηκαν και η κατάσταση χειροτερεύει. Προς… αντιμετώπιση, συγχωνεύθηκαν η Ορθοπεδική με την Ουρολογική κλινική, η Μαιευτική με τη Γυναικολογική, η ΩΡΛ σχεδόν καταργήθηκε και από τις τρεις πτέρυγες της Παθολογικής λειτουργούν οι δύο (μία παραχωρήθηκε αποκλειστικά για περιστατικά Covid-19). Ειδικά για την πτέρυγα ασθενών με κορονοϊό, για 20 μέρες τον μήνα, λόγω έλλειψης παθολόγου, ένας παθολόγος καλείται να «εφημερεύει» και για τις τρεις πτέρυγες!

Τελευταία στο ΓΝ Αγρινίου δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος. Οι ασθενείς μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου ή στο ΠΝ Πατρών. Προγραμματισμένες αξονικές νοσηλευόμενων αναβάλλονται και έκτακτα βαριά περιστατικά μεταφέρονται σε άλλα ιδρύματα! Πρόσφατα δε αποχώρησε χειρουργός, με αποτέλεσμα να μείνουν 5 και να μην καλύπτονται οι εβδομαδιαίες εφημερίες. Επείγοντα περιστατικά, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης στο ΓΝ Αγρινίου, διακομίζονται στο Μεσολόγγι!

Χωρίς δικό του παθολόγο το ΓΝ Πύργου

Εντονη είναι η υποστελέχωση και στο ΓΝ Πύργου. Οι 2 μόνιμοι παθολόγοι ανήκουν οργανικά στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας και τα κενά καλύπτονται για τη συγκεκριμένη ειδικότητα με καθημερινές μετακινήσεις γιατρών από το ΠΝ Πατρών και την Τρίπολη!

Είναι τέτοια η πίεση που οδήγησε πρόσφατα να παραιτηθούν 2 γιατροί από τη ΜΕΘ, 3 παθολόγοι, 1 πνευμονολόγος, καθώς και ορθοπεδικοί. Το Σωματείο Εργαζομένων στο ίδρυμα μετρά τις συνολικές παραιτήσεις γιατρών (μόνιμων και επικουρικών) σε 16, αναφέροντας ως αιτία την εντατικοποίηση της δουλειάς, ειδικά στην Παθολογική κλινική (που επιβαρύνθηκε και λόγω του κορονοϊού). Την ίδια ώρα, 47 άτομα απειλούνται με αναστολή εργασίας και τα σχετικά έγγραφα έχουν πάρει ήδη οι 22.

Εμειναν μόνο οι… τοίχοι στο ΓΝ Αμαλιάδας!

Οσο για το ΓΝ Αμαλιάδας, η κατάσταση είναι άθλια. Το νοσηλευτικό ίδρυμα λειτουργεί με προδιαγραφές «αγροτικού» ιατρείου. Το προσωπικό έχει αποψιλωθεί εντελώς. Από γιατρούς έχουν απομείνει ένας χειρουργός, ένας ορθοπεδικός και 2 μικροβιολόγοι, ενώ ο μοναδικός παιδίατρος εκτελεί χρέη στους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό. Εως και σήμερα έχουν αποχωρήσει 26 άτομα, μεταξύ των οποίων γιατροί, όπως οι παθολόγοι που μετακινήθηκαν στον Πύργο!

Ετσι, παραμένει σε αχρηστία και η νέα πτέρυγα του ιδρύματος (με ευθύνη διαχρονικά των έως και σήμερα κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), που έχει εγκαινιαστεί τρεις φορές (!), από την εποχή που υπουργός Υγείας ήταν ο Αδ. Γεωργιάδης. Στον χώρο υπάρχει ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, ενώ δεν έχουν αναπτυχθεί δυνατότητες για περίπου 100 κρεβάτια νοσηλείας.

Κλείνουν και τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Αποκαλυπτική της τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι και η κατάσταση στην ΠΦΥ, που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία, εάν λειτουργούσε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Με πρόσφατη απόφαση του διοικητή του ΓΝ Ηλείας, η Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων δεν εφημερεύει, στέλνοντας τα περιστατικά στη Ζαχάρω και από εκεί, όσα δεν καλύπτονται, στον Πύργο…

Κάλεσμα σε συστράτευση και πάλι από την ΚΟ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, πλούσια δραστηριότητα αναπτύσσει η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Πρόσφατα κατατέθηκαν Ερωτήσεις στη Βουλή για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Αχαΐας αλλά και του Αγρινίου. Στελέχη της περιοδεύουν στα νοσοκομεία, συνολικά στους χώρους Υγείας, συζητώντας με τους εργαζόμενους τις θέσεις του Κόμματος, καλώντας σε συστράτευση προκειμένου να αναπτυχθεί η πάλη ενάντια στην Υγεία – εμπόρευμα, για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση, που να καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...