Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, όπου το απόγευμα της Δευτέρας σημειώθηκε και δεύτερος θάνατος ανάμεσα στο προσωπικό του Νοσοκομείου από COVID-19. Πρόκειται για μια 58χρονη νοσηλεύτρια, η οποία νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Νωρίτερα, ακόμα μία εργαζόμενη του Νοσοκομείου μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, καθώς η κατάστασή της έχρηζε διασωλήνωσης, αλλά δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ στο ΓΝ Δράμας.
Αυτή τη στιγμή, στο «θωρακισμένο» ΓΝ Δράμας, υπηρετούν 57 μόνιμοι και 14 επικουρικοί ιατροί, δηλαδή σχεδόν το 50% του οργανογράμματος που προβλέπει 107 ιατρούς . Από τις 11 θέσεις μόνιμων γιατρών παθολόγων οι 7 είναι κενές, με αποτέλεσμα 4 παθολόγοι και 1 πνευμονολόγος να περιθάλπουν 140 ασθενείς με Covid-19.
Πάνω από 100 είναι οι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει από Covid-19 και για να μπαλωθούν όπως-όπως τα κενά μετακινούνται γιατροί από κοντινά Νοσοκομεία.

Παραμένει η πίεση στη Θεσσαλονίκη
Αργά και βασανιστικά μειώνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, μετά από σχεδόν ένα μήνα επιθετικής αύξησης των εισαγωγών. Όμως, παραμένει υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων, με αποτέλεσμα οι ΜΕΘ να παρουσιάζουν πληρότητα σχεδόν 100% και να υπάρχουν πολλά βαριά περιστατικά στην αναμονή για διασωλήνωση.
Το ΑΧΕΠΑ μπήκε σήμερα σε εφημερία με μόλις 2 κλίνες ΜΕΘ κενές και άλλες 4 σε ετοιμότητα στη στεφανιαία μονάδα. Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, παίρνουν προφορική εντολή από τη διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας να επιστρέφουν στα καθήκοντά τους, εφόσον δεν έχουν συμπτώματα πριν βγουν αρνητικοί.

Στο «Παπαγεωργίου» τα κενά κρεβάτια της ΜΕΘ συμπληρώνονται σχεδόν αμέσως από διασωληνώσεις στα τμήματα. Εμφανίστηκε πρόβλημα με την παροχή οξυγόνου, το οποίο αποδίδεται στις μικρές σωληνώσεις, ενώ η διοίκηση ισχυρίζεται ότι το αντιμετώπισε. Συνολικά μέχρι τώρα περισσότεροι από 140 υγειονομικοί είναι εκτός μάχης καθώς είτε νοσούν είτε είναι σε προληπτική καραντίνα και ένας από αυτούς νοσηλεύεται διασωληνωμένος.
Από χθες ξεκίνησε η μεταφορά των πρώτων ασθενών με κορονοϊό από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς το κέντρο αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ». Σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρθηκαν περίπου 15 ασθενείς από το ΑΧΕΠΑ και το «Παπαγεωργίου», ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταφορά τουλάχιστον 100 ασθενών.




