COVID-19: Πληροφορίες και χρήσιμες συγκρίσεις

Κουβανοί Γιατροί

Ρίχνοντας μια ματιά στις εξελίξεις για την πανδημία (με τα περιστατικά COVID-19 να αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια και οι θάνατοι -2.100.404, να αυξάνονται ανελέητα), αρκετά αστικά sites & MME αναφέρονται (γενικά θετικά) στην Κούβα, που –από κάθε άποψη, παίρνοντας υπόψη και τις αντικειμενικές οικονομικές της δυνατότητες, αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα του πώς η υγεία μπορεί να είναι στην υπηρεσία των λαών και όχι των μονοπωλιακών ομίλων.

Το νησί της Επανάστασης, βάζει καθημερινά τα γυαλιά στις «μεγάλες δυνάμεις» και ειδικά στις ΗΠΑ όχι μόνο στατιστικά (ΣΣ|> περιστατικά 25.196.086 και θάνατοι 420.285), αλλά και –κυρίως, δείχνοντας την άβυσσο που χωρίζει τον αγώνα για τον ΑΝΘΡΩΠΟ, από το χρήμα.

Τη στιγμή που οι Αμερικανοί –με (υπερ)πολλαπλάσια τεχνικά κλπ. μέσα στη διάθεσή τους, τα έχουν κυριολεκτικά χαμένα, η κυβέρνηση της Κούβας –μέσω της οργάνωσης του κράτους και των οργανώσεων λαϊκής βάσης και γειτονιάς καταφέρνει να επεξεργάζεται σε καθημερινή βάση  επιστημονικά στοιχεία με πολλαπλές παραμέτρους για την πανδημία, που δημοσιοποιεί αμέσως μέσω των επίσημων ιστοσελίδων, της Granma κλπ. παίρνοντας τοπικά και γενικότερα «μέτρα αστραπή».

Έχει εντοπίσει με ακρίβεια τα ποσοστά αύξησης που έχουν προκύψει από την είσοδο ταξιδιωτών από το εξωτερικό και όσα σχετίζονται με μη συμμόρφωση και παραβιάσεις των μέτρων και των πρωτοκόλλων που έχουν θεσπιστεί για τους ταξιδιώτες (ΣΣ |> η κίνηση στο εσωτερικό του νησιού είναι –καταρχήν 100% χωρίς κανέναν περιορισμό, με εξαίρεση από και προς την πρωτεύουσα Αβάνα).
Η Κούβα διατηρεί στην κορυφή την προληπτική θεραπεία με αρκετά φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα και βοηθούν την αποφυγή κρίσιμων περιπτώσεων –χωρίς όπως διευκρίνισε μόλις χτες, ο διευθυντής Επιδημιολογίας του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας (Minsap), Δρ. Francisco Durán García, «αυτό δεν λύνει όλα τα ζητήματα μιας και υπάρχουν 40 άτομα σε εντατική φροντίδα, εκ των οποίων 13 είναι σε κρίσιμη κατάσταση»
Ταυτόχρονα συνεχίζονται εντατικά τα τεστ (14.550 σε μια μέρα, 547 θετικοί –οι περισσότεροι ασυμπτωματικοί).

Ο ειδικός σχολίασε ότι ο αριθμός των νομικών διαδικασιών (κατασταλτικά μέτρα) για σοβαρή μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις έχουν αυξηθεί, σημειώνοντας ότι «κάθε περιοχή, επαρχία και πόλη προσαρμόζεται συνεχώς με την επιδημιολογική κατάσταση επικεντρώνοντας σε Santiago de Cuba και Guantánamo και –προφανώς, στην Αβάνα (κλείσιμο γυμναστηρίων, μπαρ και μικρών υπαίθριων αγορών).

Στην πρωτεύουσα αποφασίστηκε ο περιορισμός (χρήση με ειδική άδεια) στις μετακινήσεις με τις δημόσιες αστικές μεταφορές από 9:00μμ ως 5:00πμ., ωστόσο, η κίνηση εντός της πόλης είναι ελεύθερη και το αεροδρόμιο José Martí Εμβολιασμοί συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

Σχετικά με τις ηλικιακές ομάδες:

  • κάτω των 20 ετών: 11,3%
  • 20-39 |> 36,5%
  • 40-59 |> 32,6% και
  • πάνω από 60 (μόνο) |> 19,6%

Εμβολιασμοί

Ο Vicente Vérez, διευθυντής του Ινστιτούτου Finlay δήλωσε:
«Αναδιοργανώνουμε τις παραγωγικές μας ικανότητες επειδή έχουμε πραγματικά μεγάλη ζήτηση για το εμβόλιο κατά του COVID-19 και πρέπει να προετοιμαστούμε».
Οι εμβολιασμοί ήδη ξεκίνησαν (δωρεάν – εθελοντικά) και θα επεκταθούν άμεσα σε 150.000 ανθρώπους, ενώ αρχές Φλεβάρη θα κάνουμε και μια δοκιμή για την προστασία των παιδιών με Soberana 02.
Το Ινστιτούτο Finlay έχει δημιουργήσει τόσο το Soberana 02 και Soberana 01, ενώ άλλα κέντρα βιοτεχνολογίας στο νησί εργάζονται για δύο ακόμη υποψηφία εμβόλια – Abdala και Mambisa.
100 εκατομμύρια δόσεις Soberana 02, προορίζονται για Βιετνάμ, Ιράν Βενεζουέλα, Πακιστάν Ινδία κλπ. Οι ερευνητές του Finlay συνεργάζονται με Ιταλία, Καναδά και άλλες χώρες για να επαληθεύσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων (ειδικά του Soberana 01) – αξιολογώντας και τις μεταλλάξεις του ιού σε Μεγάλη Βρετανία, Ιαπωνία Καλιφόρνια κλπ.

Η στρατηγική της Κούβας για την διάθεση του εμβολίου σε άλλες χώρες είναι συνδυασμός ανθρωπισμού, διεθνισμού αλλά και «της ανάγκης του συστήματός μας να διατηρήσει και οικονομικά την δυνατότητα παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων για τη χώρα μας -δεν είμαστε πολυεθνική εταιρία όπου η οικονομική απόδοση είναι ο νούμερο ένα παράγοντας», διευκρίνισε ο Vicente Vérez.

Σε απλά νούμερα:
Δυο χώρες –φαινομενικά, παρόμοιου μεγέθους, η μεν πρώτη –η χώρα μας στη μέση και προς τα πάνω στην καπιταλιστική πυραμίδα (η 51η μεγαλύτερη στον κόσμο – 55η σε αγοραστική δύναμη)
🇨🇺 Και απέναντι η «φτωχή» τριτοκοσμική Κούβα, που για Δημόσια Υγεία & Κοινωνική Πρόνοια διαθέτει το 28-31% του προϋπολογισμού της, 11-12% του ΑΕΠ, (σε Παιδεία + Υγεία το 51% [στ. 2017]).

Ενώ στην Ελλάδα (με στοιχεία του ΣΕΒ) οι δημόσιες τρέχουσες δαπάνες υγείας διαμορφώνονται στο 4,7% του ΑΕΠ το (2018), έναντι 6,6% στον ΟΟΣΑ, και 6,5% του ΑΕΠ το 2009.
Το σημερινό επίπεδο δημόσιων δαπανών υγείας (στην τελευταία θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αξιολογείται ως ανεπαρκέστατο.

Με πληροφορίες από: Granma, prensa-latina & telesurtv.net


Επιμέλεια Γιάννης Παπαγιάννης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...