Δ. Κουτσούμπας: Αναγκαίο να παλέψουμε για Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη, απέναντι στις αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Παρασκευή, δεύτερη μέρα της επίσκεψης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπαστην Κύπρο, οι επαφές με τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου.

Ο Δημ. Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, συναντήθηκε με την πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου και τον Έλληνα πρέσβη στην Κύπρο Ιωάννη Παπαμελετίου.

Με την πρόεδρο της Βουλής

Η Αννιτα Δημητρίου και ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην περιοχή. Ιδιαίτερα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στάθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, στη συνεχιζόμενη σφαγή του Κράτους του Ισραήλ στη Γάζα και στις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε και το Κυπριακό.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ιδιαίτερα την ανησυχία του για την αναζήτηση της λεγόμενης μέσης λύσης που προωθεί και η βρετανική πλευρά και ενισχύει κατά τη γνώμη του ΚΚΕ τη λογική των δύο κρατών, ευνοώντας τις θέσεις της ηγεσίας της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Σημείωσε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα για ένα και όχι δύο κράτη με μια κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα χωρίς εγγυητές και προστάτες, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις, με κυρίαρχο τον κυπριακό λαό.

Ενημέρωσε για τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και τα οποία οξύνονται, όπως η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, οι βαριές συνέπειες του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει η αγροτιά που προκάλεσαν μεγάλες κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα.

Κατά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Αννιτα Δημητρίου αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Ο Δ. Κουτσούμπας προσέφερε το λεύκωμα της «Σύγχρονης Εποχής» «Τ’ αγριολούλουδα του Βαρλάμου», ενώ από την πλευρά της η Α. Δημητρίου προσέφερε ένα έργο της Μαρία Μηνά με εγχάρακτα γραμμικά σύμβολα σε πηλό, εμπνευσμένο από τις αρχαίες, εγχάρακτες, πήλινες πινακίδες με κυπροσυλλαβική γραφή.

Με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος υποδέχθηκε τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο Ίδρυμα Λυσσαρίδη, όπου πραγματοποιήθηκε σύντομη ξενάγηση στην έκθεση του ιδρύματος με προσωπικά αντικείμενα του Ιδρυτή και πρώτου προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε Πολυμελής αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Ρούλα Μαυρονικολα, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης, ο Μορφακης Σολομωνιδης, Γενικός Διευθυντής της ΕΔΕΚ και ο Γιώργος Γεωργίου, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετέχουν επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής, ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ, η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής, και ο Παντελής Καλαβρέζος, μέλος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ. Την αντιπροσωπεία συνοδεύει επιπλέον ο Κώστας Γουλιάμος, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και τέως πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας μεταξύ άλλων τόνισε πως το ΚΚΕ θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνει ούτε ένα βήμα υποχώρησης από την εκφρασμένη θέληση, για Κύπρο ενιαία και ελεύθερη, ανεξάρτητη με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια, κοινή πατρίδα Eλληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και φυσικά χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς κατοχικά στρατεύματα χωρίς ξένα στρατεύματα και «εγγυητές» και «προστάτες».

Όλα αυτά τα ζητήματα θεωρούμε ότι είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ και πρέπει να αναδειχθούν και να μην κάνουμε βήμα πίσω από αυτό, γιατί η πολιτική της τουρκικής άρχουσας τάξης και του Ερντογάν δεν έχει αλλάξει. Δηλαδή οι οποίες δήθεν ειρηνευτικές συνομιλίες, οι διαπραγματεύσεις, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (…) οι υποχωρήσεις 50 χρόνια τώρα  απέναντι σε απαιτήσεις και διεκδικήσεις άδικες και απαράδεκτες εκ μέρους της Τουρκικής πλευράς, Φυσικά είναι ενταγμένες σε ένα γενικότερο κατά την άποψή μας σχέδιο που έχει να κάνει με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και ισχυρές χώρες οι οποίες έχουν επιλέξει την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο και Σύμμαχο. Μας ανησυχεί επίσης αυτή η υπεραισιοδοξία – εμείς δεν την έχουμε καθόλου, το αντίθετο μάλιστα – ότι οι «καλές» συνομιλίες, οι καλές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, θα οδηγήσουν και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Εμείς πιστεύουμε το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή, έχοντας δεδομένη τη τουρκική πολιτική ή όποια είναι πάγια, δεν αλλάζει, αλλάζει τους τόνους.

Οι διεκδικήσεις για το Αιγαίο, για «Γαλάζια Πατρίδα», η από στρατιωτικό ποίηση, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων μπαίνουν επί τάπητος.

Πάμε δηλαδή για μια επώδυνη συμφωνία και συμβιβασμό. Η ελληνική κυβέρνηση άσχετα αν δυσκολεύεται να το πει τώρα γιατί υπάρχει μεγάλη αντίδραση και από τον ελληνικό λαό και από το Κόμμα μας και από άλλες δυνάμεις αλλά σε αυτή τη κατεύθυνση βρίσκεται και θα ανοίγει η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, ο συμβιβασμός και ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Και οπωσδήποτε εδώ μιλάμε για παραμονή του Κυπριακού στις καλένδες. Δηλαδή είναι το αντίθετο από αυτό που λένε, ότι δηλαδή οι καλές σχέσεις Μητσοτάκη Ερντογάν θα οδηγήσουν σε κάποια επίλυση και σε κάποια Διέξοδο στο αδιέξοδο του Κυπριακού ζητήματος. Αντίθετα, Θα τη βάλουν στην άκρη τη Κύπρο και θα πάψουν ακόμα και τα λόγια στήριξης.

Με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ

Ο Στέφανος Στεφάνου καλωσόρισε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με πολλή χαρά, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό, στις ΝΑΤΟικές συνωμοσίες που οδήγησαν στο έγκλημα της κατοχής της, ενώ τόνισε την ανάγκη να σταματήσουν τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Ευχαριστούμε πολύ για την υποδοχή, εδώ στην έδρα της ΚΕ του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, στην Κύπρο, σε αυτή τη μεγάλη περιοδεία που έχουμε αυτές τις μέρες και τις συναντήσεις με την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία της Κύπρου.

Όπως πάντα είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα και ζωντανή ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση με την αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον σύντροφο Στέφανο, ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ.

Ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στις δύο χώρες. Η επίσκεψη αυτή και οι συζητήσεις γίνονται πραγματικά σε μία ταραγμένη περίοδο και για την περιοχή μας, αλλά και για όλο τον κόσμο, όπου μεγάλοι ανταγωνισμοί, αντικρουόμενα συμφέροντα, αντιθέσεις, δημιουργούν πολεμικές εμπλοκές, συγκρούσεις και σε οικονομικό, πολιτικό, αλλά κυρίως στο στρατιωτικό επίπεδο και εδώ στη γειτονιά μας με την εξελισσόμενη επίθεση του κράτους του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, αλλά και σε άλλους λαούς της περιοχής. Αλλά και πιο βόρεια, πάλι στην ευρύτερη περιοχή, ο συνεχιζόμενος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, με τις αντιθέσεις ανάμεσα στη ρώσικη πλευρά, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα, παρακολουθώντας όλες αυτές τις εξελίξεις και την ενημέρωση που είχαμε από την ΚΕ του ΑΚΕΛ, αλλά και όλη την κυπριακή πολιτική ηγεσία για την πιθανότητα αρνητικών εξελίξεων, εκτός από τη στασιμότητα που υπάρχει στο ζήτημα. Επαναβεβαιώσαμε, ακριβώς στα 50 χρόνια αυτής της διπλής, της μεγάλης τραγωδίας – που εξακολουθεί να είναι τέτοια – της εισβολής και κατοχής μεγάλου μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την τουρκική πλευρά, την αναγκαιότητα να παλέψουμε για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ελεύθερη, για ένα κράτος, όχι για δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, με μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και άλλων. Και βεβαίως χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς κατοχικά στρατεύματα με έναν λαό νοικοκύρη πραγματικά στον τόπο του».

Ο ελληνικός λαός εκφράζει τη μομφή του απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ

Για τις εξελίξεις στην Ελλάδα ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε:

«Παρότι η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη, χθες, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από 159 βουλευτές στην ελληνική Βουλή, ο ελληνικός λαός εκφράζει τη μομφή του απέναντι στην κυβέρνηση αυτή. Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ιδιαίτερα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ με επικεφαλής τον κύριο Μητσοτάκη. Δυναμώνει η κοινωνική συμμαχία εργατών, υπαλλήλων, αγροτών, επαγγελματιών, επιστημόνων, νέων, φοιτητών, φοιτητριών, που αφορά βεβαίως και το έγκλημα στα Τέμπη που μένει ακόμη στα σκοτάδια και σε πλήρη συγκάλυψη εκ μέρους του κράτους και της κυβέρνησης. Αλλά και για μία σειρά άλλα ζητήματα που αφορούν το λαϊκό εισόδημα, που αφορούν την ακρίβεια, την ανεργία, προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη και ο εργαζόμενος λαός στη χώρα μας, αλλά και τα τεράστια προβλήματα στον δημόσιο τομέα της υγείας, με την ιδιωτικοποίησή του, στον τομέα της παιδείας, με την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων, τα προβλήματα των αγροτών που ακόμη δεν έχουν πάρει αποζημιώσεις από τις πλημμύρες, δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά τους και μια σειρά άλλα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

Η γνήσια αντιπολίτευση βρίσκεται στους δρόμους και το ΚΚΕ βρίσκεται εκεί στους δρόμους του αγώνα, να παλέψει μαζί με όλο τον λαό καλώντας τον σε συμπόρευση μαζί του, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για να δώσουμε και όλες τις επόμενες μάχες».

Με τον Έλληνα πρέσβη

Έλληνας πρέσβης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο, ενώ επίσης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη περιοχή και η πορεία των εξελίξεων σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για τις επαφές που είχε η αντιπροσωπεία του Κόμματος με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου, ενώ ακόμη στάθηκε στο ζήτημα της χαμηλής συμμετοχής των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό στο μέτρο της επιστολής ψήφου, σημειώνοντας πώς το πρόβλημα της χαμηλής συμμετοχής συνδέεται με άλλες, βαθύτερες αιτίες που οδηγούν στην αποχή.

Ακόμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετέφερε το αίτημα να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη  διευκόλυνση στους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Κύπρο για την διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους για την επιστολή ψήφο.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...